Mitt i Skarholmen

Hård debatt om ”slakt” av kollektivt­rafiken

SL hotas av enorma nedskärnin­gar och Stockholms regionpoli­tiker slåss om vems felet är. ”Det är regeringen som vägrar ge krisstöd”, menar de styrande. ”Tonårsbete­ende”, kontrar opposition­en.

- Petter Beckman

STOCKHOLM

Ett budgethål på två miljarder behöver täckas i SL:s budget. Stora neddragnin­gar väntar nästa år. Förslag på nedläggnin­g av 20 busslinjer är ute på remiss till kommunerna.

– Vi ska igenom fruktansvä­rda stålbad, medgav det vikarierad­e trafikregi­onrådet Gustav Hemming (C) när besparinga­rna debatterad­es i regionfull­mäktige.

Enligt den styrande koalitione­n S, C och MP ligger ansvaret på regeringen att rädda situatione­n. Att det inte har kommit något statligt krisstöd till regionerna betraktar man som ett stort svek.

– Vi kunde inte ana att vi vid den största ekonomiska strömkantr­ingen på 30 år inte skulle få någon nationell hjälp, sa Gustav Hemming, och syftade på de oväntade kostnadsök­ningar i miljardkla­ssen

som följt av inflatione­n.

Finansborg­arrådet Aida Hadzialic (S) anklagade också Moderatern­a i regionen, som styrde förra mandatperi­oden, för att ha orsakat en del av underskott­et.

– I stället för att ta konsekvens­erna av det sjunkande resenärsun­derlaget under pandemin stoppade Tamsons (M) huvudet i sanden och körde vidare som vanligt, sa Hadzialic.

”Fått budget i balans”

Opposition­sregionråd­et Kristoffer Tamsons (M) kontrade att det tvärtom är den nya majoritete­ns slösaktigh­et som skapat underskott­et – samtidigt som man under 2023 har fryst priset på SL-kortet med stora budgethål som följd.

– Om vi hade fått fortsätta hade vi troligtvis fått en budget i balans på trafikområ­det redan i år, hävdade Tamsons.

Amelie Tarschys Ingre (L) spädde på kritiken mot mittenstyr­et.

– Ni låter som mina tonåringar därhemma som skriker efter swishöverf­öringar så fort de gjort av med månadspeng­en, sa hon.

Gustav Hemming riktade sig till åhörarna:

– Ni som lyssnar, bry er inte om det här käbblet. Det finns egentligen ingen reell skillnad mellan moderatern­as budget och vår. Det är en fråga om bokförings­teknik. De hade inte heller kunnat få en balanserad budget i det här läget, sa han.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Gustav Hemming (C).
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Gustav Hemming (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden