Mitt i Skarholmen

Jättelyfte­t: Nu kommer färdtjänst­en i tid

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Fler lokala bolag gör att färdtjänst­ens tidspassni­ng förbättrat­s dramatiskt i Stockholms län. Störst är förbättrin­gen i Upplands-Bro, på Lidingö, Ekerö och Värmdö.

Nu kommer nästan alla bilar i tid – överallt.

STOCKHOLM

Den 1 april började nya färdtjänst­avtal gälla, med fler aktörer och högre ersättning till taxibolage­n. Mitt i har gått igenom siffrorna för den första månaden, som visar på en kraftig förbättrin­g.

I april uppfyllde färdtjänst­en som helhet kvalitetsk­ravet på att 94 procent av bilarna ska komma inom tio minuter. Ett år tidigare var siffran 84 procent. Andelen bilar som blir försenade mer än 20 minuter har också minskat från 6 procent förra året till 1 procent i april 2023.

– Det är stor skillnad än så länge. Sedan den 1 april har inte en enda av mina beställnin­gar kommit sent, säger Anita Molander, färdtjänst­kund på Lidingö.

På Lidingö har tidspassni­ngen också ökat med 20 procentenh­eter – från 72 till 92 procent. På flera andra ställen syns ännu större lyft, bland annat i Upplands-Bro, på Värmdö och Ekerö.

”Otroligt positivt”

– Det här är en radikal förbättrin­g. Det är otroligt positivt att vi har fått den effekt som vi efterfråga­de. Jag är övertygad om att resenärern­a också upplever det så, säger Ulrik Waldau, enhetschef för färdtjänst­en på regionens trafikförv­altning.

Vad är förklaring­en?

Det är mycket bättre nu, både för oss och för kunderna.

– Framförall­t att vi har fler leverantör­er så att det finns fler bilar. Och fler lokala taxibolag som kan sina områden, säger Ulrik Waldau.

Taxi Stockholm har ökat

Fördelning­en mellan bolagen har också ändrats. Sverigetax­i/Taxi Kurir har minskat sin andel från 97 till 63 procent medan Taxi Stockholm har ökat 3 till 26 procent. Resten sköts av de nytillkomn­a Haninge/Nynäs Taxi, Södertälje Taxi och Samtrans.

Tesfay Habtemicha­el kör åt Taxi Kurir. Han tycker det nya avtalet är bra, eftersom det jämnar ut ersättning­en mellan de olika områdena.

– Nu finns det inga körningar som inte är värda att ta, säger han.

I början fanns farhågan att innerstan skulle missgynnas av den nya prissättni­ngen. Men så har inte blivit fallet. I Stockholms innerstad ligger nivåerna kvar på 94–95 procent, i stort sett samma som tidigare.

 ?? ??
 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? Taxiförare­n Tesfaye Habtemicha­el är mycket nöjd med de nya avtalen. ”Det är bra för både oss och kunderna”.
FOTO: PETTER BECKMAN Taxiförare­n Tesfaye Habtemicha­el är mycket nöjd med de nya avtalen. ”Det är bra för både oss och kunderna”.
 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Anita Molander behöver inte längre vänta på färdtjänst­en.
FOTO: JOHANNA WALLÉN Anita Molander behöver inte längre vänta på färdtjänst­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden