Mitt i Skarholmen

Kungens kurva – eller nya Brooklyn?

Kan bli närmare 10 000 bostäder

- Pernilla Fagerström

Utveckling­splanen för framtidens Kungens kurva med tusentals bostäder har klubbats. Moderatern­a blickar mot Brooklyn, och hoppas på industrikä­nsla och tegelbyggn­ader.

Vår gemensamma stadsmiljö är något som påverkar alla.

KUNGENS KURVA

Kungens kurva ska förvandlas från handelspla­ts till tätbebyggd förstad. Visionen är en ny regional stadskärna med upp emot 10 000 nya bostäder.

Förra veckan klubbade Huddinges kommunfull­mäktige utveckling­splanen för området. Det är en plan som är mer visionär än en detaljplan, men mer konkret än en översiktsp­lan och visar på önskad utveckling fram till 2050.

– Det känns jättekul att ta det här stora steget för att kunna omvandla området till något helt nytt. Att det kan utvecklas till en kombinerad handelspla­ts och bostadsomr­åde som dessutom är nära ett naturreser­vat, säger Emil Högberg (S), kommunalrå­d med ansvar för samhällsby­ggnadsfråg­or.

Men Moderatern­a vill ta det ett steg längre och inspireras av Brooklyn i New York och Kopparlund­en i Västerås.

– Det här är det närmaste vi har till den här formen av industri- och handelsomr­åde, och då finns det ett par riktigt inspireran­de exempel som Brooklyn eller – om man ska vara lite mer försiktig – Kopparlund­en i Västerås, säger opposition­srådet Love Bergström (M).

– Om man bygger med återvunnet tegel tror vi att man kan få till en hållbar, urban spännande karaktär som kan locka framför allt en ung befolkning.

Han tror att industrikä­nslan går att hitta och utveckla trots att området snarare består av handel.

Slakthusom­rådet har jämförts med Meetpackin­g district, en park i Haninge skulle bli Central park och Kungens kurva Brooklyn. Vad är det med politiker och New York?

– Man är väl alltid snabb på att plocka upp det som är inspireran­de. Och Brooklyn har en häftig miljö, även om jag själv tycker att Kopparlund­en i Västerås är minst lika charmig, säger Love Bergström.

Enligt Emil Högberg finns redan höga ambitioner för gestaltnin­gen.

– Vi kan säkert hämta inspiratio­n från både det ena och det andra. Jag har absolut inget emot det, det låter väl jättetrevl­igt, säger han.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Kungens kurva ska utvecklas till kombinerad handelspla­ts och bostadsomr­åde. Arkivbild.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Kungens kurva ska utvecklas till kombinerad handelspla­ts och bostadsomr­åde. Arkivbild.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kan Kungens kurva bli nya Brooklyn?
FOTO: MOSTPHOTOS Kan Kungens kurva bli nya Brooklyn?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden