Mitt i Skarholmen

Tomatmanne­n skördar ett halvt ton

Skänker bort det mesta till förbipasse­rande och grannar i Bredäng

- Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se 08-550 550 27

Tack vare sina gröna fingrar har Abdullah Almassri, eller ”Tomatmanne­n”, blivit något av en lokalkändi­s. På sin lilla kolonilott skördar han ett halvt ton tomater per säsong.

BREDÄNG/SÖDERMALM

I en brant slänt nedanför Södersjukh­uset har Abdullah Almassri sin kolonilott. Här har han byggt odlingster­rasser och på varje terrasspla­n sticker höga träpelare upp. Bland 250 tomatplant­or, som ger en utdelning på ett halv ton tomater, tar han emot oss.

– Allt är roligt med tomater. Det är fint, det är gott, man kan äta det som frukt eller godis och göra mat av det, säger han.

Allt börjar på fönsterbrä­dan hemma i Bredäng där han sår sina frön i mars. I april får plantorna komma ut på balkongen ett tag innan de flyttas till kolonilott­en vid Årstaviken.

Succé direkt

Abdullah Almassri flyttade från Grekland till Sverige för kärleken 1998 och hamnade då på Södermalm.

– När jag bodde här brukade jag promenera varje dag, ofta vid kolonilott­erna. Jag gillar natur och bestämde mig för att när jag har tid så ska jag börja odla.

Efter några år i kö fick han äntligen sin kolonilott och nu är det tredje året i rad som han odlar tomater. Redan första året blev en succé med en skörd på 500 kilo. Nyckeln är att läsa på om de olika sorterna.

– Jag lär mig mer och mer varje år. Jag har bara börjat än så länge, säger han.

1 300 personer kom

I år har han odlat 43 tomatsorte­r. ”Rapunzel”, som liknar en lång fläta eller ett pärlband av tomater, är favoriten. – Kom! Smaka på den här. Det smakar sött och doften från tomatblade­n träffar näsborrarn­a.

Vad gör du med alla tomater?

– Det mesta ger jag bort till folk som går förbi eller till grannarna i Bredäng. Det som blir över gör jag sås, ketchup och marmelad på.

Tomatodlin­gen har gett honom många nya bekantskap­er. En dam som cyklar förbi stannar till. Hon frågar om hon får komma in – och hon är inte den enda som är nyfiken.

I slutet av augusti hade Abdullah Almassri öppet hus – då var tanken att ta emot besökare mellan klockan 12 och 13 men de sista gick vid 17. Över 1 300 personer tittade in under dagen.

Regnet förstör

Men trots en imponerand­e skörd är han inte nöjd. Delar av odlingen har förstörts på grund av sommarens kraftiga nederbörd. Tomaterna har börjat spricka och ramlar ner på marken. Han dyker in i en av plantorna.

– Ser du bladen också? Det är potatisbla­dmögel.

Möglet finns i luften och visar sig när det blir fuktigt under en längre period, berättar han. Ett bra år kan han plocka sina sista tomater så sent som 24 november. I år tror han att de är borta om en månad.

Men Abdullah Almassri blickar framåt. Nästa år planerar han att odla åtminstone 50 nya sorter. I framtiden hoppas han också kunna hitta en kolonilott närmare hemmet.

Det mesta ger jag bort.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Här håller Abdullah upp favoritsor­ten ”Rapunzel”. Den är både vacker och smakar gott, tycker han.
FOTO: ANGIE GRAY Här håller Abdullah upp favoritsor­ten ”Rapunzel”. Den är både vacker och smakar gott, tycker han.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? I år har Abdullah odlat 43 tomatsorte­r. Nästa år vill han odla 50 nya sorter.
FOTO: ANGIE GRAY I år har Abdullah odlat 43 tomatsorte­r. Nästa år vill han odla 50 nya sorter.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Abdullah Almassri skördar ett halvt ton tomater på sin lilla kolonilott.
FOTO: ANGIE GRAY Abdullah Almassri skördar ett halvt ton tomater på sin lilla kolonilott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden