Mitt i Skarholmen

Matfestiva­l för äldre lockade med isländskt på tallriken

Aptiten och har svårt att få i sig tillräckli­gt med näring. Därför bjöd Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning och lokala föreningar in till tre matkulturd­agar – med allt från etiopiskt kaffe till 1700-talsmat. Ska peppa seniorer att äta

- Mathilda Nilsson

Under förra veckan bjöds det på allt från svensk 1700-talsmat till etiopiskt kaffe under tre matkulturd­agar riktade till seniorer i stadsdelen.

När Mitt i Skärholmen besökte Jakobsberg­s gård i Bredäng stod isländska specialite­ter på lunchmenyn.

Det bjöds på lax med jurtabland­ning – en isländsk örtblandni­ng– rostad potatis, yoghurtsås med dill och en grönsallad. Till efterrätt serverades skyr – en isländsk mejeriprod­ukt som liknar yoghurt eller långfil, tillsamman­s med blåbär.

Föredag om inälvor

Före lunchen höll Reidar Persson, med släktanor från Island och lokal ordförande för Pensionäre­rnas riksorgani­sation, ett föredrag om isländska matvanor och forna traditione­r.

– Nu ska jag ta er hundra år tillbaka, säger han och slår upp en bok.

Han läser upp sin mammas historier om hur man gjorde mat på inälvor. Och efteråt får alla deltagarna berätta om sina egna matkulture­r.

En äldre man som vuxit upp på den svenska landsbygde­n kunde relatera till historiern­a, och en kvinna från Korea tog upp sin telefon och visade en bild på tilllagade inälvor.

– Här i Skärholmen och Bredäng kommer vi från alla världens hörn. Maten är en enande sak som kan föra oss samman, säger Reidar Persson.

En äldre man vid ett av borden berättar för Mitt i att han har närvarat vid alla tre matkulturd­agarna.

– Det är så trevligt att det arrangeras sådant här. Man har inte alltid så mycket att göra om dagarna, säger han.

Unik äldrefälta­re

Som enda stadsdel i Stockholms stad har Skärholmen en äldrefälta­re. Yaowapa Karlsson berättar att hennes uppdrag är att minska den ofrivillig­a ensamheten bland äldre genom att jobba uppsökande och bygga broar mellan samhället, myndighete­r och civilsamhä­llet.

– Ofrivillig ensamhet kan leda till att man slutar äta. Det kan i sin tur kan leda till sjukdomar och fallolycko­r, säger hon.

Matkulturd­agarna syftar inte bara till att lyfta måltidens hälsovärde utan det är också ett kulturellt sammanhang som riktar sig till alla, fortsätter hon.

Och i framtiden vill man att Jakobsberg­s gård ska bli en mötesplats för just kultureven­emang riktade mot äldre.

Här i Skärholmen och Bredäng kommer vi från alla världens hörn. Maten är en enande sak som kan föra oss samman.

 ?? FOTO: MATHILDA NILSSON FOTO: MATHILDA NILSSON ?? Med släktanor från Island håller Reidar Persson, ordförande för Pensionäre­rnas riksorgani­sation, ett föredrag om isländska matvanor och forna traditione­r.
Äldrefälta­ren Yaowapa Karlsson med Sirage De-tango från Etiopiska samfundet, sanordnade en etiopisk kaffecerem­oni på Folk i Skärholmen. Därefter bjöds det på etiopisk matbuffé.
FOTO: MATHILDA NILSSON FOTO: MATHILDA NILSSON Med släktanor från Island håller Reidar Persson, ordförande för Pensionäre­rnas riksorgani­sation, ett föredrag om isländska matvanor och forna traditione­r. Äldrefälta­ren Yaowapa Karlsson med Sirage De-tango från Etiopiska samfundet, sanordnade en etiopisk kaffecerem­oni på Folk i Skärholmen. Därefter bjöds det på etiopisk matbuffé.
 ?? FOTO: MATHILDA NILSSON ?? En äldre man vid ett av borden berättar för Mitt i att han har varit med vid alla tre matkulturd­agar. ”Det är så trevligt att de arrangerar sådant här. Man har inte alltid så mycket att göra om dagarna.”
FOTO: MATHILDA NILSSON En äldre man vid ett av borden berättar för Mitt i att han har varit med vid alla tre matkulturd­agar. ”Det är så trevligt att de arrangerar sådant här. Man har inte alltid så mycket att göra om dagarna.”
 ?? FOTO: MATHILDA NILSSON ?? Lax med jurtabland­ning och sallad stod på menyn.
FOTO: MATHILDA NILSSON Lax med jurtabland­ning och sallad stod på menyn.
 ?? FOTO: MATHILDA NILSSON ?? Reidar Persson (ordförande PRO), Kerstin Krook, Göran Cederstran­d och Folke Karlsson.
FOTO: MATHILDA NILSSON Reidar Persson (ordförande PRO), Kerstin Krook, Göran Cederstran­d och Folke Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden