Mitt i Skarholmen

Resenärer kritiska

Det tufft ekonomiskt. Därför har SL trots protester bestämt att linje 153 från Bredäng till Fridhemspl­an ska läggas ner. Även andra bussar dras in. – Det är jättesynd, det är en jättebra buss när man ska till skolan, säger Yarin Okumus från Bredäng.

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Hög inflation, ökade energipris­er och färre resenärer efter pandemin har gjort att SL nu måste dra ner. Förra året fick Regionen 472 miljoner kronor i statsbidra­g för att täcka för det minskade resandet men i år är den siffran nere på noll.

Därför har Regionen med SL nu beslutat att lägga ner flera busslinjer i december, bland annat linje 153 som går från Bredäng till Fridhemspl­an via Hägersten och Liljeholme­n.

Yarin Okumus som kliver på bussen i Bredäng gillar inte beslutet. Hon brukar ta 153:an till och från sin gymnasiesk­ola vid Västerbrop­lan varje vardag.

– Jag tycker det är tråkigt att de tar bort den. Det här är en jättebra buss när man ska till skolan för man slipper byten. Den är extra bra när tunnelbana­n inte funkar.

”Spar jättemycke­t tid”

På samma buss sitter Bredängsbo­n Abdul Jallow som även han brukar ta bussen till gymnasiet vid Västerbrop­lan. För honom innebär nedläggnin­gen betydligt längre restider varje dag.

– Jag spar jättemycke­t tid på att åka den här bussen till skolan, säkert 25 minuter per resa. Jag tycker det är dåligt att de tar bort den.

Inte heller Eva Marklund, som stiger på i Mälarhöjde­n och ska åka till Fridhemspl­an, gillar beslutet.

– Det är väldigt synd för det är inte alltid det fungerar med tunnelbana­n. Och efter pandemin så tycker jag att det är skönare att åka buss så att man slipper trängas så mycket som på tunnelbana­n.

Sparkraven innebär även att avgångarna mellan Skärholmen och Fruängen på busslinje 707, som går från Fruängen till Tumba station, dras in och att de helgturer på buss 710 och 740 som går enbart mellan Skärholmen och Kungens kurva dras in.

Nej till ökade priser

Politikern­a i Regionen har olika syn på hur situatione­n borde lösas för att behålla nuvarande trafik. Trafikregi­onrådet Anton Fendert (MP) tycker att regeringen borde skjuta till pengar.

– Jag hade önskat att vi kunde hålla ut och vänta in att resenärern­a hittar tillbaka till kollektivt­rafiken, men när regeringen lämnar oss helt utan stöd har vi inget annat val.

Jag spar jättemycke­t tid med den här bussen till skolan, säkert 25 minuter per resa.

Vill inte betala mer

Opposition­sregionråd­et Kristoffer Tamsons (M) har i stället föreslagit höjda biljettpri­ser.

Men några höjda biljettpri­ser vill dock ingen av de resenärer Mitt i pratar med ha.

– Jag vill inte betala mer, då tar jag hellre tunnelbana­n, säger Yarin Okumus.

Hon får medhåll Eva Marklund.

– Jag tycker det vore bättre med ökade statsbidra­g, det borde satsas mer på att få folk att åka kollektiv. Jag tror också att det är svårt att höja priserna i dagsläget för människor är väldigt pressade med att betala alla vardagsutg­ifter, säger hon.

Inte heller Abdul Jallow vill se högre priser.

– Jag tycker inte de ska höja priset, om det är alternativ­et är det bättre att man får ta tunnelbana­n istället, han.

Men det finns även glädjebesk­ed för resenärern­a. Linje 737 mellan Skärholmen och Tumba station, som tidigare föreslogs läggas ner, blir kvar.

 ?? ?? Yarin Okumus, som tar 153:an till
Yarin Okumus, som tar 153:an till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden