Mitt i Skarholmen

Förslag: Gör oskuldskon­troller straffbara

Skärholmen vill se skärpt reseförbud

- Pia Bispo pia.bispo@mitti.se

Ett nytt lagförslag vill göra det straffbart med oskuldskon­troller och oskuldsing­repp.

Bra, anser Skärholmen­s stadsdel, som samtidigt varnar för att mörkertale­t kan öka om vårdbesöke­n i stället utförs illegalt.

SKÄRHOLMEN

Tidigare har det inte varit förbjudet att kontroller­a om en kvinna är oskuld. Inte heller har det varit förbjudet att utföra ingrepp för att få det att framstå som att hon är det. Det kan det bli ändring på. Ett nytt lagförslag, som planeras träda i kraft 2025, har tagits fram för att kriminalis­era både oskuldsing­repp och oskuldskon­troller.

Illegal vård kan öka

Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning har nu yttrat sig över förslaget. Stadsdelen anser att en kriminalis­ering vore bra. Samtidigt så tror inte stadsdelen att efterfråga­n på dessa typer av vårdbesök kommer att minska i närtid. En oro förs fram gällande vart kvinnor kommer att vända sig för att utföra dessa kontroller och ingrepp, alltså om det kommer att ske illegalt i stället.

Stadsdelen pekar också på att mörkertale­t för de illegala besöken kan öka.

Vill se noggrann analys

Då det hedersrela­terade våldet och förtrycket, enligt Skärholmen­s stadsdel, är ett stort problem i samhället ser man också att lagförslag­en i värsta fall inte får den effekt som utredarna är ute efter.

I bästa fall skapar de nya lagarna, om de går igenom, förändring på lång sikt. Men stadsdelen varnar för att effekten kan utebli och då ökar i stället klyftorna i samhället.

För att motverka detta vill Skärholmen­s stadsdel att man gör noggranna konsekvens­analyser av de nya lagarna, så att flickor och kvinnor skyddas från ökat våld.

En del av lagförslag­en handlar också om att göra det svårare att föra flickor och unga kvinnor utomlands, för att minska risken för att oskuldskon­troller och ingrepp utförs utomlands i stället.

Svårare resa utomlands

Här går Skärholmen­s stadsdel längre än utredarna och föreslår att det ska bli ännu lättare att ge utreseförb­ud, för att förhindra de långa handläggni­ngstider som annars är vanligt när sådana beslut fattas.

 ?? FOTO: PIA BISPO ?? Det nya lagförslag­et planeras träda i kraft 2025.
FOTO: PIA BISPO Det nya lagförslag­et planeras träda i kraft 2025.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning har nu yttrat sig över förslaget.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning har nu yttrat sig över förslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden