Mitt i Skarholmen

Storsatsni­ngar i Skärholmen centrum

LIV OCH RÖRELSE. Kvällsöppe­t ska öka tryggheten på torget

- Mathilda Nilsson

En del kommer in och en del kommer ut.

Trots inflation är det liv i Skärholmen centrum. Tusen sorters smågodis och afghansk och pakistansk matkultur flyttar in samtidigt som modekedjor­na slår på stort.

Skärholmen­s stadsdelso­mråde är ett av Stockholms mest expansiva områden och under de kommande åren ska tusentals bostäder byggas, fler företag etableras och en knutpunkt för kollektivt­rafik och transport skapas.

Även centrum expanderar – under sommaren har flera butiker flyttat in och ännu fler är på ingång i höst. Ett tillskott är Godisparad­iset som öppnade häromvecka­n. De erbjuder allt från tusen sorters smågodis till godisleksa­ker.

– De fokuserar på att det ska vara en spännande upplevelse att besöka butiken, säger Erika Lundström, förvaltnin­gsansvarig i Skärholmen Centrum.

Nya smakupplev­elser

Det andra tillskotte­t, Shamali, är ett afghanskt restaurang­koncept med rätter från det afghanska och pakistansk­a köket. Bygget är i full gång och planeras vara klart mot slutet av året. Restaurang­en

får en yta på 258 kvadratmet­er och ska ha plats för 105 gäster.

– Båda är bra koncept som vi tror kan bidra till att bredda vårt utbud ytterligar­e och tilltala våra besökare.

Shamali får entré från Skärholmst­orget och Godisparad­iset har sin entré både från torget och inifrån centrum, mittemot blomsterbu­tiken. De två etablering­arna är en del av arbetet för att göra Skärholmst­orget än mer levande även under tider då torghandel­n inte är öppen.

– Alla aktivitete­r och verksamhet­er som har öppet kvällstid skapar väldigt mycket trygghet för människor som rör sig i området, så det är jätteposit­ivt, säger Erika Lundström.

Där Shamali flyttar in har det varit tomt ett tag. Godisparad­iset ersätter klädbutike­n Star Lady som flyttat till lokal bredvid Bastard Burgers. Det är sedan tidigare klart att H&M gör en nysatsning i Skärholmen centrum.

– H&M ska öppna en ny 2 700 kvadratmet­er stor butik i november. Bredvid Jack & Jones, som öppnade i somras. Det blir det senaste konceptet med digitala lösningar som självscann­ingskassor och Budbee-skåp för leveranser.

Samtidigt har Dressman XL byggt om sin butik till en pilotbutik, där de testar nya saker.

– En del kommer in och en del kommer ut och det är det som är charmen med ett köpcentrum.

Självfix inte lika hett

Trots inflation går det ingen nöd på Skärholmen centrum. De ser ingen nedgång i omsättning och har fortsatt många besökare.

Enligt Svensk Handelssta­tistik är de sektorer som har haft det svårast under året bygg- och färghandel, heminredni­ng och trädgårdsh­andel, berättar Erika Lundström. Modebutike­rna har haft en positiv utveckling.

– Hemmafix-butikerna hade det väldigt starkt under pandemin när människor jobbade hemifrån. Nu är det dyrare produkter som man kanske inte riktigt har råd med. Ett klädesplag­g kanske man tar sig råd med helt enkelt.

 ?? FOTO: MATHILDA NILSSON ?? Glada nyheter för alla gottegrisa­r! Godisparad­iset har slagit upp dörrarna i Skärholmen centrum.
FOTO: MATHILDA NILSSON Glada nyheter för alla gottegrisa­r! Godisparad­iset har slagit upp dörrarna i Skärholmen centrum.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Skärholmen centrum ser ingen nedgång i omsättning och har fortsatt mycket besökare trots inflation.
FOTO: MOSTPHOTOS Skärholmen centrum ser ingen nedgång i omsättning och har fortsatt mycket besökare trots inflation.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Erika Lundström, centrumans­varig på Grosvenor i Norden.
FOTO: PRIVAT Erika Lundström, centrumans­varig på Grosvenor i Norden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden