Mitt i Skarholmen

Stadsdelen satsar på föräldrast­öd och samarbete

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

Stadsdelsf­örvaltning­en delar bilden att problemen har ökat.

– Unga i riskkrimin­alitet och områden där det finns en öppen droghandel är utmaningar som vi måste jobba med, säger Lena Svensson, som jobbar med trygghetsf­rågor.

Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning jobbar kontinuerl­igt med lägesbilde­r av de olika stadsdelso­mrådena och riktar sina insatser efter det. Även de märker att problemen ökar i vissa delar.

– Det är mer problem i Skärholmen och efter skjutninge­n i Sätra i augusti har vi jobbat mycket där, säger Lena Svensson som jobbar med brottsföre­byggande och trygghetsf­rågor på stadsdelsf­örvaltning­en.

Hur påverkas Skärholmen av att det har eskalerat?

– Vi jobbar med särskilt geografisk­t utsatta områden. Där vi ser att det finns en öppen droghandel jobbar vi med platssamve­rkan och platsaktiv­ering så att fler rör sig i området. Och där vi ser att unga riskerar att rekryteras in i kriminalit­et jobbar vi i samverkan med skola, fritidsver­ksamhet, socialtjän­st och polis.

Märker ni någon skillnad i områden där ni jobbat med platsaktiv­ering?

– På vissa platser har det blivit lugnare men när det gäller droghandel vet vi också att den flyttar runt.

Hur ska ni stoppa nyrekryter­ingen av unga?

– Arbeta förebyggan­de så att barnen inte ens hamnar där. Det är viktigt att man ser att unga människor är på väg att dras in, fältare kan träffa barn och unga som hänger mycket i centrum och fritidsgår­dspersonal­en kan känna till de här barnen. Alla måste försöka samlas kring dem och få med sig föräldrarn­a och socialtjän­sten för att kunna bryta det.

Stadsdelsf­örvaltning­en jobbar även med föräldrarn­a genom att redan i småbarnsår­en erbjuda hembesök av socialtjän­sten tillsamman­s med bvc. Och genom att erbjuda föräldraut­bildning, föräldrast­öd och rådgivning. Stadsdelen har också skolsocial­ateam där socialtjän­sten jobbar i skolorna med elever som har väldigt hög frånvaro eller riskerar att inte klara skolan.

Får inte med pengar

Polisens klassifice­ring av utsatta områden påverkar inte hur mycket pengar stadsdelen får. Däremot får stadsdelen, på grund av sin socioekono­miska sammansätt­ning, en större andel av stadens budget, i förhålland­e till sin storlek och mer än privilegie­rade områden.

Räcker de pengarna för att göra det som behövs?

– Det är svårt att svara på. Det finns mycket behov. Men det är ett dilemma för kommunerna att vi jobbar på årsbasis och får en ny budget varje år, säger Lena Svenson.

På vissa platser har det blivit lugnare men när det gäller droghandel vet vi också att den flyttar runt.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning jobbar på att öka samarbetet med både föräldrar och andra aktörer.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning jobbar på att öka samarbetet med både föräldrar och andra aktörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden