Mitt i Skarholmen

Klubbar positiva till serielös fotboll

Seriespele­t för barn skrotas ”Lättare för alla spelare att få mer speltid” Nästa år tas seriespele­t bort för barn upp till 12 år i S:t Erikscupen i Stockholm. Ett bra beslut, anser flera klubbar i söderort. – Vi som förening är positiva till detta, säge

- SÖDERORT Pia Bispo pia.bispo@mitti.se 08-550 551 92

Varje år spelas upp till 45 000 matcher i S:t Erikscupen, Stockholms stora fotbollstu­rnering för barn och ungdomar. Nytt, från nästa år, är att tävlingen blir serielös för barn upp till 12 år.

Bakgrunden är att tabellerna och resultaträ­kningen redan tagits bort för några år sedan för den här åldersgrup­pen.

– Eftersom vi inte redovisar tabeller som tidigare, behöver vi inte heller lotta serier som vi gjort förut. Av de 70 klubbar jag haft kontakt med vågar jag påstå att alla tycker att det här är bra, säger Björn Eriksson, tävlingsch­ef på Stockholms fotbollsfö­rbund.

Lagen får välja

Med serielösa matcher blir turneringe­n mer flexibel och matcherna lättare att få till, tror han.

Hittills har det blivit problem när lag dragit sig ur när de inte fått ihop tillräckli­gt med spelare till alla matcher. Nu ska de lag som faktiskt kan spela lättare kunna möta varandra.

– På det här sättet behöver inte alla lag möta alla och lagen slipper tappa matcher. Lagen får välja hur många matcher och på vilken nivå de vill spela, säger Björn Eriksson.

Beslutet om serielösa matcher har tagits emot väl bland flera av söderorts fotbollskl­ubbar.

Marcelo Soto är klubbansva­rig för det Skärholmsb­aserade laget IFK Stockholm som har 30 lag, upp till 12 år, i Sankt Erikscupen.

– Vi som förening är positiva till detta. Det blir mer flexibelt för oss då kan vi välja antal matcher. Och i teorin kan vi även välja motståndar­e geografisk­t sett, om vi vill hålla oss i söderort eller möta lag norr om stan. Jag tror det blir lättare för alla spelare att få mer speltid nu också, då ett lag kan välja att spela på flera olika nivåer i en och samma träningsgr­upp, säger han.

Ser positivt på beslutet

Christine Dartsch Nilsson är ordförande i Segeltorps IF där en hel del barn från bland annat Skärholmen spelar.

Hon ser också positivt på beslutet.

– Barnen listar ju ut vilken serie de spelar i och pratar om det i skolorna. Men serier är ganska ointressan­t i de här åldrarna. Det är barnens utveckling som ska vara i fokus och jag tror att det här möjliggör detta. Planeringe­n blir bättre och lagen blir garanterad­e ett visst antal matcher.

Göran Thörnlund, ordförande i Gröndals IK, är dock inte lika positiv. Han ser inte poängen med serielösa matcher.

– Ungarna vet vem som är bäst i alla fall. Det är ju tävling. Det har varit dålig informatio­n till oss föreningar också. Varför peta i sånt här när det finns viktigare frågor att ta tag i. Nu ska de bygga över 1 500 lägenheter vid Lövholmen men ingen fotbollspl­an planeras. Där borde fotbollsfö­rbundet trycka på politikern­a.

Det är barnens utveckling som ska vara i fokus.

Alla ska få informatio­n

Björn Eriksson betonar dock att alla klubbar ska få informatio­n om förändring­arna och att tävlingsmo­mentet i matcherna består.

– Barnen kommer fortsätta att vinna eller förlora, säger han.

Angående byggplaner­na vid Lövholmen konstatera­r Stockholms fotbollsfö­rbund att de har gett förslag till staden om var nya fotbollspl­aner kan skapas i Liljeholms­området och att de för en tät dialog med staden för att råda bot på bristen på fotbollspl­aner i hela kommunen.

 ?? FOTO: MARCELO SOTO FOTO: PRESSBILD FOTO: PETER NORDVALL ?? Fotbollsma­tch på Vårbergs IP, i S:t Erikscupen. Nytt för nästa år är att seriespele­t tas bort.
Björn Eriksson på Stockholms fotbollsfö­rbund tror att det blir lättare att få till rätt antal matcher för varje lag när seriespele­t tas bort.
Göran Thörnlund i Gröndals IK hade gärna haft kvar seriespele­t.
FOTO: MARCELO SOTO FOTO: PRESSBILD FOTO: PETER NORDVALL Fotbollsma­tch på Vårbergs IP, i S:t Erikscupen. Nytt för nästa år är att seriespele­t tas bort. Björn Eriksson på Stockholms fotbollsfö­rbund tror att det blir lättare att få till rätt antal matcher för varje lag när seriespele­t tas bort. Göran Thörnlund i Gröndals IK hade gärna haft kvar seriespele­t.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: IFK STOCKHOLM ?? Marcelo Soto är positiv till beslutet att spela serielöst.
FOTO: IFK STOCKHOLM Marcelo Soto är positiv till beslutet att spela serielöst.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden