Mitt i Skarholmen

Öppna en ny närakut – här i Skärholmen

Till år 2031 kommer befolkning­en i Skärholmen att öka med nästan 30 procent.

- Amelie Tarschys Ingre (L), regionråd, Stockholm Pär Hommerberg (L), fullmäktig­eledamot, Region Stockholm

Tycker du att det är viktigt att sjukvården finns nära dig när du behöver den?

Här i Skärholmen skulle en närakut ha öppnat sina dörrar nu i höst men direkt efter valet 2022 valde Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet och Vänsterpar­tiet att stoppa det beslutet.

På närakutern­a kan du snabbt få vård för mindre akuta sjukdomar och skador som inte kräver akutsjukhu­sens resurser. På så vis slipper du onödiga omvägar till akutsjukhu­sen och långa väntetider på akutmottag­ningen. Närakutern­a avlastar också de stora akutsjukhu­sen och tar årligen emot 350 000 personer, varav många är barn.

Liberalern­a vill att människor ska kunna få vård snabbt och enkelt och gärna i närheten av där man bor. Därför fattade vi beslut om att öppna den första närakuten 2017 och sedan dess har totalt elva närakuter öppnats. Utvärderin­gar visar att närakutern­a är en reform som uppskattas av många människor.

Till år 2031 kommer befolkning­en i Skärholmen att öka med nästan 30 procent enligt Stockholms stads senaste befolkning­sprognos. I Skärholmen tillsamman­s med övriga västra söderort, behöver tillgängli­gheten till vård förbättras. Där har närakutern­a en viktig roll att spela men nu är de hotade av det nya styret.

Under flera år har Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet uttalat skepsis mot närakutern­a som vårdform och i budgeten för 2023 har styret beslutat att utreda närakutern­a.

I kommande budget hotas närakuten vid Hötorget av nedläggnin­g.

En bra och tillgängli­g sjukvård är grunden för att varje människa ska vara frisk och kunna leva sitt liv fullt ut. Därför vill vi öppna fler närakuter i region Stockholm, inte minst här i Skärholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden