Mitt i Skarholmen

Mer föräldraan­svar ska stoppa gängen

I en ny broschyr från polisen får föräldrar råd på tio olika språk

- Anna Rönngren

Kriminella nätverk exploatera­r barn för sina egna syften. Föräldrar behöver därför bli mer uppmärksam­ma på hur det går till och ta mer ansvar, menar Skärholmsp­olisen.

Barn i Skärholmen­s stadsdelso­mråde riskerar att bli rekryterad­e av kriminella nätverk. Flera föräldrar som velat vara anonyma har uppgett för föreningar i området att kriminella sökt upp barn i bland annat Sätra.

– Det börjar med att gängen bjuder barnen på någonting som pizza eller läsk för att närma sig dem. Sedan när de har gjort det några gånger känner barnen att de står i skuld och då kan gängen be om en tjänst som att barnet ska transporte­ra eller förvara något, säger Christoffe­r Peyre vid Skärholmsp­olisen.

– Det är viktigt att bryta ett sådant här mönster i ett tidigt skede, fortsätter han.

Hamnar i skuld

För det som verkar oskyldigt kan snabbt eskalera. En metod som gängen använder sig av är exempelvis att ”skulda”.

Det vill säga att gängen säger att barnen gjort något fel och nu står i skuld och därför måste utföra något för gänget.

– Det kan vara att barnet har tappat bort något eller blivit taget av polisen. Då tycker gängen att barnet har en skuld och när det inte kan betala börjar gängen utkräva tjänster.

Vilka tjänster rör det sig om?

– Att barnen börjar jobba för nätverket i stället för att vara i skolan, med hot att något kan hända om de inte gör det. Barnen vet ju att gängen har ett våldskapit­al. Vi har haft exempel när man inte velat utföra handlingar och då blivit utsatt för grova våldsbrott – så det är inte bara tomma hot. Det förekommer nog mer lågintensi­vt, men det var ett mord också för några år sedan.

På flera språk

Skärholmsp­olisen vill nu uppmana föräldrar att bli mer uppmärksam på varningste­cken när någon försöker utnyttja barnen. Därför tipsar de nu om den nya broschyren ”Gängsnacke­t - en guide för föräldrar och andra viktiga vuxna” som den här veckan kom ut på flera olika språk. I broschyren lyfts också vilket stöd som finns att få om man är orolig för sitt eget eller något annat barn.

– Det är viktigt att nå ut till föräldrar och närstående till barn och unga som kan vara i riskzonen. Bor man i ett utsatt område där det är en förhöjd risk så bör man ta del av informatio­nen.

Bor man i ett utsatt område där det är en förhöjd risk så bör man ta del av informatio­nen.

Våga söka hjälp

Polisen poängterar också att det är viktigt att lyssna på barnet och visar att man finns där oavsett vad som händer. Och att våga söka hjälp, hellre än en gång för mycket än en gång för lite.

– Man kan exempelvis kontakta den lokala polisen, vi samverkar med föräldrar och andra. Det handlar inte om att man ska få sitt barn lagfört utan att de ska få hjälp att komma bort från gängen.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Chansen att undkomma utan att råka illa ut är mycket större om man söker hjälp i ett tidigt skede”, säger Christoffe­r Peyre.
FOTO: ANGIE GRAY ”Chansen att undkomma utan att råka illa ut är mycket större om man söker hjälp i ett tidigt skede”, säger Christoffe­r Peyre.
 ?? FOTO: POLISEN ?? Broschyren Gängsnacke­t finns på många olika språk.
FOTO: POLISEN Broschyren Gängsnacke­t finns på många olika språk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden