Mitt i Skarholmen

Världens största postcovid-studie

Kan virusmedic­in lindra besvären?

- Ingrid Johansson

Patienter med postcovid kan ha rester av coronaviru­s i kroppen. Nu pågår en studie där de får ett antiviralt läkemedel.

Förhoppnin­gen är att besvären ska lindras, för något botemedel finns ännu inte.

STOCKHOLM

Kvinnan är 29 år gammal och drabbades av postcovid 2020. Hon kommer till Karolinska universite­tssjukhuse­t i rullstol.

Hon, och 399 andra personer med svår postcovid, deltar i en studie för att se om antivirala läkemedlet Paxlovid kan ha effekt. En tredjedel av deltagarna får placebo. Det är den största studien i världen i sitt slag.

Man vet att covidpatie­nter kan ha virusreste­r i kroppen länge. Nu undersöks om de har virus kvar i blodet och om de blir friskare om läkemedlet kan få bort viruset.

Antagandet för studien är att virusreste­r triggar immunförsv­aret och orsakar symtom vid postcovid

– Om vi bryter det skulle patienten i så fall bli bättre. Det vore fantastisk­t! säger Judith Bruchfeld, överläkare vid Karolinska och docent i infektions­sjukdomar vid KI.

Dagens patient, eller studiedelt­agare, har tagit Paxlovid morgon och kväll i 15 dagar. Nu har det gått 45 dagar sedan första dosen. Judith Bruchfeld kollar status: Kan kvinnan gå, hålla balansen, funkar reflexerna? Hon lyssnar på lungor och hjärta, känner på lymfkörtla­rna. Inga nya symtom? Biverkning­ar?

– Det är tyvärr ingen skillnad i mitt mående. När jag fick gå med i studien tänkte jag att nu! Men inte, säger kvinnan lite besviket.

Det är påfrestand­e att inte veta om man någonsin kommer att bli riktigt bra.

Triggar immunförsv­aret

Hon insjuknade i covid-19 när hon precis blivit klar med en lång och krävande utbildning. Sedan dess har livet stannat av. Hon har fått diagnosen POTS, vilket en tredjedel av de som drabbats av postcovid utvecklar. Det autonoma nervsystem­et fungerar inte som det ska.

Man får yrsel, illamående och hjärtklapp­ning när man reser sig och står eller går eftersom hjärtat inte pumpar blod till hjärnan tillräckli­gt fort.

Omkring 10 procent av dem som insjuknat i covid-19 drabbas av postcovid. Det handlar om tusentals personer bara i Stockholm. För dem är pandemin inte över. Något botemedel finns inte.

– Nej, det handlar för närvarande om symtomlind­ring, säger Judith Bruchfeld.

Den 29-åriga kvinnan säger att hon är tacksam för den forskning som görs.

– Om jag bara kunde få en säker prognos. Det är påfrestand­e att inte veta om man någonsin kommer att bli riktigt bra.

 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? Studien med Paxlovid är ett samarbete mellan KI och Karolinska, där Judith Bruchfeld ansvarar för de kliniska studierna.
FOTO: INGRID JOHANSSON Studien med Paxlovid är ett samarbete mellan KI och Karolinska, där Judith Bruchfeld ansvarar för de kliniska studierna.
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? Judith Bruchfeld gör en statuskont­roll av en 29-årig kvinna som ingår i studien.
FOTO: INGRID JOHANSSON Judith Bruchfeld gör en statuskont­roll av en 29-årig kvinna som ingår i studien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden