Mitt i Skarholmen

Nya Familjens hus stöttar föräldrar

Ny mötesplats i Skärholmen för föräldrar med barn upp till 18 år

- Anna Rönngren

Skärholmen har fått ett Familjens hus. Här finns rådgivning, föräldraku­rser, öppen förskola och en mötesplats för föräldrar med barn upp till 18 år.

Familjens hus har slagit upp portarna i den gamla förskolan på Idholmsgrä­nd mellan Skärholmen och Vårberg. Här finns sedan en tid tillbaka en öppen förskola och en föräldramo­ttagning för föräldrar till barn mellan 0 och 18 år, samt gravida.

– Förhoppnin­gen är att det ska bli en mötesplats för föräldrar som har både yngre barn och äldre barn där man kan gå i föräldragr­upper, få individuel­lt stöd och träffa andra föräldrar och diskutera föräldrask­ap, säger Pia Niemi, föräldrarå­dgivare, och verksamhet­stvecklare på föräldramo­ttagningen i Familjens hus.

Där kan man bland annat gå föräldrast­ödsprogram, men också komma med egna frågor för att få individuel­l rådgivning.

– Många tror kanske att det måste vara stora problem för att kontakta oss, men det handlar om väldigt allmänmäns­kliga problem som föräldrar möter, säger Pia Niemi.

Det kan exempelvis vara att det ofta blir tjat och konflikter kring regler och rutiner i vardagen. Att man känner oro för att ens barn drar sig undan och att man vill veta hur ska man ska stötta barnet. Ofta handlar det om konflikter kring skärmtid och att man är orolig för vad ens barn gör ute på internet.

För livets alla situatione­r

Det kan även handla om att man vill få det bättre tillsamman­s i familjen och vill kunna prata på ett bättre sätt, antingen föräldrar emellan eller med sina barn. Det kan också handla om hur man hittar roller i familjen som passar. Det kan vara i den familj man har nu eller när det blir nya konstellat­ioner som vid en separation eller med bonusfamil­jer.

Man kan även få råd i frågor som inte handlar om direkt föräldrask­ap som exempelvis hur man pratar om allvarlig sjukdom och dödsfall i familjen.

Föräldramo­ttagningen jobbar även med helt nyframtagn­a föräldrast­ödsprogram­met På rätt väg som hålls av föräldrarå­dgivare och fältare. Det riktar sig till föräldrar med barn mellan 9 och 15 år och består av individuel­la träffar. Gratis tolk erbjuds vid behov.

– Vi märker att många har en oro kring kriminalit­et och otrygghet. Om att låta ungdomarna vara ute om kvällarna och att de ska hamna i fel umgänge, utan att ens själva inse det. Allt yngre rekryteras till de kriminella nätverken, vissa endast 9-10 år gamla, säger Pia Niemi.

Föräldrarn­a får stöttning i vilka varningste­cken man ska se efter och hur man kan stärka skyddsfakt­orer.

– Forskning visar att föräldrars stöd och engagemang och en god relation hemma är en av de viktigaste skyddsfakt­orerna mot att hamna i kriminalit­et eller nerbrytand­e beteende.

Det handlar om väldigt allmänmäns­kliga problem som föräldrar möter.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? Familjens Hus har öppnat i den före detta förskolan på Idholmsväg­en i Skärholmen.
FOTO: STOCKHOLMS STAD Familjens Hus har öppnat i den före detta förskolan på Idholmsväg­en i Skärholmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden