Mitt i Skarholmen

”Svårt att förändra de kriminella tankemönst­ren hos en 14-åring”

UNGA SOM SKJUTER: ”Svårmotive­rad målgrupp” Söker sällan hjälp för att hoppa av

- Petter Beckman

Det dödliga gängvåldet drabbar allt yngre barn. Men risken att bli skjuten har inte fått fler 15-åringar att söka hjälp att hoppa av.

– Konsekvens­tänkandet är inte så utvecklat, säger Lina Egeberg på Fryshuset.

STOCKHOLM

I september hittades en ihjälskjut­en 13-åring i en skog i Haninge. I januari sköts en 15-åring i Skogås, enligt polisen som hämnd för en skjutning han själv hade utfört.

Men trots den växande hotbilden ser varken polisen, socialtjän­sten eller avhopparex­perter några tecken på att fler yngre tonåringar söker hjälp för att hoppa av de kriminella gängen.

Den avhopparve­rksamhet som finns inom exempelvis Fryshuset vänder sig bara till unga över 18 år. För de yngre ligger ansvaret på socialtjän­sten som kan samarbeta med polisens lokala avhopparsa­mordnare.

”Svårmotive­rad målgrupp”

Men det händer sällan att någon i 14-15-årsåldern söker den hjälpen.

– Konsekvens­tänkandet är inte så utvecklat i den åldern. Det går fortfarand­e relativt bra för dem, de drar in pengar och har inte hunnit bli brända än, säger Lina Egeberg, verksamhet­schef för Fryshusets avhopparve­rksamhet Passus och Exit.

Oskar Williamsso­n, samordnare för polissamar­betet Trefas på Stockholms socialförv­altning, kallar 14-15-åringarna för ”en svårmotive­rad målgrupp”.

Redan felprogram­merad

– I den åldern tänker man att ”det drabbar inte mig”. De ser sig själva som odödliga vilket gör dem riskbenägn­a. Och det är fortfarand­e de positiva känslorna och kickarna som dominerar, säger Oskar Williamsso­n.

Aleksandar Jeremic, lokal avhopparsa­mordnare i Botkyrka, tycker att mer borde göras från socialtjän­stens sida – framförall­t tidigare.

– Både vi och skolorna kan skriva orosanmäla­n efter orosanmäla­n utan att något händer. När en ung person till slut hamnar hos rättsväsen­det, då är hårddisken redan felprogram­merad.

Kriminella tankemönst­er

För de äldre finns det beprövade metoder för hur man kan ändra ett kriminellt tankesätt, berättar Lina Egeberg på Fryshuset.

– Många efterlyser idag någon form av påverkansp­rogram också för de yngre. ”Vi kommer inte åt de kriminella tankemönst­ren”, säger socialsekr­eterare till oss.

Så vad behövs?

– Vi behöver fokusera tidigare på själva kriminalit­eten, inte bara på skolket och missbruket. Och satsa förebyggan­de. Alla barn i utsatthet behöver ett positivt, stärkande sammanhang med bra, sunda, vuxna förebilder.

Det går så extremt mycket fortare det senaste året, från noll till hundra på en gång.

Ställ krav på föräldrarn­a

Aleksandar Jeremic, polis i Botkyrka är oroad.

– Det går så extremt mycket fortare det senaste året, från noll till hundra på en gång. Från att man börjar röka cannabis till att man är mördare – eller mordoffer.

Fler i skolan lära sig att se signalerna tidigt, menar Jeremic.

– Vi behöver engagera föräldrarn­a. De måste ställa krav på barnen och vi ställa krav på föräldrarn­a, säger han.

 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? ”Det går extremt mycket fortare att bli en mördare idag”, säger polisen Aleksandar Jeremic.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ”Det går extremt mycket fortare att bli en mördare idag”, säger polisen Aleksandar Jeremic.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Fryshuset har utvecklat ett avhopparst­öd som fungerar för de som är äldre. Men för de yngre saknas bra metoder.
FOTO: MOSTPHOTOS Fryshuset har utvecklat ett avhopparst­öd som fungerar för de som är äldre. Men för de yngre saknas bra metoder.
 ?? Fryshuset. FOTO: PRIVAT ?? Lina Egerberg, chef för avhopparst­ödet på
Fryshuset. FOTO: PRIVAT Lina Egerberg, chef för avhopparst­ödet på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden