Mitt i Skarholmen

Staden gör det svårare för privata vårdgivare

- Mathilda Nilsson

Majoritete­n vill öka kvaliteten på äldreomsor­gen. En del av lösningen är att göra det svårare för privata aktörer att etablera sig i Stockholm.

STOCKHOLM

Majoritete­n skärper kraven för offentlig upphandlin­g i hela äldreomsor­gen. Det betyder i praktiken att det blir svårare för privata aktörer som inte är seriösa att etablera sig i staden.

– De äldre ska få kvalificer­ad omvårdnad vare sig det är hemma eller på ett äldreboend­e, säger Torun Boucher, äldre- och kulturborg­arråd (V).

I dag är det svårt att behålla och rekrytera personal inom äldreomsor­gen. Kunskapsni­våerna är för låga och för många är timanställ­da, enligt Boucher. Det är det man vill ändra på genom skärpta krav.

– Förförra mandatperi­oden gjorde man en liknande förändring inom hemtjänste­n vilket ledde till att man i stort sett halverade antalet företag och då försvann många oseriösa. Nu går vi vidare med äldreboend­ena.

Det man gjorde då och

planerar att göra igen är att lägga till särskilda kontraktsv­illkor.

– Staden kan inte kräva kollektiva­vtal enligt de regler som finns. Däremot kan vi skriva in ett särskilt kontrakt där vi lyfter lön, semester, arbetstid och tjänstepen­sion.

Det betyder att alla företag som blir upphandlad­e av staden behöver garantera sin personal detta.

– Vi vill ha utbildad per

sonal som är fastanstäl­ld och som i huvudsak har heltid.

Det finns resurser för att utbilda personal som redan är anställd, menar hon, men man ställer framför allt krav på att nyanställd­a ska ha utbildning.

Blir det svårt för företag att klara kraven?

– Det är klart att det är en utmaning. Men det är anledninge­n till att arbetsvill­koren behöver bli bättre.

 ?? ?? Torun Boucher, äldre- och kulturborg­arråd.
Torun Boucher, äldre- och kulturborg­arråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden