Mitt i Skarholmen

Här är hemmet...

HALLOWEENF­ANTAST. Nicolina gjort om radhuset i Sk(r)äcklinge till en skräckkamm­are

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se 08-550 550 24

Är du rädd för spindlar, häxor och demoner? Då ska du absolut inte besöka Nicolina Borgbys radhus. Hon har nämligen förvandlat sitt hem till ett spökhus.

BOTKYRKA

Att säga att Nicolina Borgby älskar halloween är en underdrift. Hon Ä-L-S-K-A-R halloween. Så pass mycket att hon har förvandlat sitt radhus i Skäcklinge till ett spökhus.

Varje rum är inspirerat av olika filmer, serier eller berättelse­r. Om du ska besöka toaletten bör du undvika den gula regnkappan annars kanske clownen från It tar dig. Och skippa godiset om du går förbi bastun annars kanske du blir fånge i häxans pepparkaks­hus som

Hans och Greta. Skräcken sitter i detaljerna. De har vuxit fram sedan i somras.

– Jag vill att man ska kunna gå länge och upptäcka nya saker hela tiden. När vi flyttade hit för ett och ett halvt år sedan insåg jag att jag har ett helt hus och att jag nu kan göra ett helt spökhus. Men då var det lite kort med tid, så jag fick ta igen det i år och börja tidigt, säger Nicolina Borgby som till vardags arbetar på en förskola.

Hon berättar att hon gillar julen också, men att det är just halloween som hon går ”all in” på.

Varför satsar du så mycket på halloween?

– Jag är en teaterapa och har alltid gillat att klä ut mig. Och då ska det inte vara en sexig djävul utan det får gärna vara något som är riktigt fult och läskigt. Jag har alltid haft ett intresse av att pyssla och skapa. Jag har verkligen barnasinne­t kvar, kan man säga.

Du är bjuden

Nu är hela spökhuset klart, och allmänhete­n får komma in (se faktaruta).

– Jag har ju lagt ned så mycket tid och jobb på det här så det vore roligt att få dela med sig. Framför allt är det kul för barnen som vill komma hit, eller ja... Kanske inte de allra minsta som kan tycka att det är för läskigt.

De enda rum som skonats från spöken och andra väsen är sovrummet och Nicolina Borgbys pysselrum.

Annars är alla andra rum dekorerade: vardagsrum­met är en brottsplat­s från tv-serien Dexter, köket är nu familjen Warrens kollektion av hemsökta objekt, trappan är en spindeltun­nel som leder fram till spindellya­n i Harry Potter och badrummet är hemsökt av demonen från The Nun.

Uppskattni­ngsvis har Nicolina Borgby spenderat närmare 20 000 kronor och ändlösa timmar på sitt skräckhus.

– Nu kan jag känna att det inte blev bra, men det kan vara för att jag har vant mig vid det här? Att jag bott i det här ganska länge nu. Men jag hoppas att alla andra blir så häpna som jag hoppas på.

Jag har lagt ned mycket tid och jobb så det vore roligt att få dela med sig.

Planerar nästa år – redan nu

Vad händer sen då när halloween är över? Då åker allt ned.

– Sen får jag börja om igen om ett halvår. Jag har börjat tänka på vad jag ska göra nästa år. Kanske en cirkus med clowner och zombies som popcornför­säljare. Idéerna börjar redan komma och de slutar inte!

Men alla är inte lika investerad­e som henne.

– Min man säger att vi kanske ska ta det här året först. Men jag känner bara, ”ja ja, okej då”.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Med en gammal porslinsdo­cka och en klänning som hon sydde själv har Nicolina Borgby fått till en nästan identisk version av den hemsökta dockan Annabelle. Bäst att den förblir inlåst.
FOTO: ANGIE GRAY Med en gammal porslinsdo­cka och en klänning som hon sydde själv har Nicolina Borgby fått till en nästan identisk version av den hemsökta dockan Annabelle. Bäst att den förblir inlåst.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Välkommen in, om du vågar! Nicolina Borgby har gjort om hela sitt radhus i Sk(r)äcklinge, Botkyrka, till ett spökhus.
FOTO: ANGIE GRAY Välkommen in, om du vågar! Nicolina Borgby har gjort om hela sitt radhus i Sk(r)äcklinge, Botkyrka, till ett spökhus.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Var försiktig med var du går om du besöker häxans tillhåll.
FOTO: ANGIE GRAY Var försiktig med var du går om du besöker häxans tillhåll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden