Mitt i Skarholmen

REKRYTERIN­GSKONSULTE­N:

”Många saknar språkkunsk­aper och

- SKÄRHOLMEN

Dörrarna har precis öppnats och det strömmar in människor. Vi befinner oss på en jobbmässa i Skärholmen centrum och ett antal arbetsgiva­re och skolor har anlänt för att ta emot besökarnas intressen. Vissa är nyexaminer­ade, andra är arbetslösa sedan en tid tillbaka – men alla är på jakt efter sitt nästa jobb.

Dagge Bekele står med ett flygblad i handen som han har fått från skolan Sverigehäl­san. Han kommer senast från ett jobb på en skola och har nu varit arbetssöka­nde i åtta veckor. Drömmen är att bli barnskötar­e.

– Det är lite svårt att få jobb skulle jag säga. Jag har sökt en del, gått på en del samtal men också fått många nej.

Vi rör oss mot borden där arbetsgiva­rna och skolorna finns. Bakom Sverigehäl­sans bord står Conny Andersson som är utbildning­sansvarig på skolan. Han berättar att de flesta är intressera­de av just rollen som barnskötar­e.

– Ett svar till varför skulle kunna vara att barnskötar­e är ett nationellt kursbeting. Oavsett var du läser i hela Sverige ser utbildning­en exakt likadan ut vilket gör att det är en hög igenkännin­gsfaktor, säger han.

Han menar att det är ett yrke där det alltid kommer behövas folk.

– Det är en stor fråga i samhället att barn får en bra introdukti­on och en bra förskola. Så där ser vi en väldigt bra arbetsmark­nad.

Arbetslös i tre år

Enligt Arbetsförm­edlingens siffror ligger antalet varsel om uppsägning­ar på högre nivå än tidigare, samtidigt som antalet jobb som anmäls till förmedling­en minskat. Prognosen är ökad arbetslösh­et.

Vi träffar Adnan Ader som har varit arbetssöka­nde i snart tre år. Han besöker mässan med sin mamma Sevala Polega.

– Jag brukar faktiskt inte gå på jobbmässor men i dag bestämde mamma att jag skulle hit och kolla runt, säger han och skrattar.

Han tycker att det är svårt att hitta ett jobb med bra villkor.

– Man kan hitta jobb men de ger antingen för dåligt betalt eller så är de för stressiga.

De flesta jobb som erbjuds är tyvärr vård eller städning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden