Mitt i Skarholmen

Fler kommer bli av med jobbet

- Anders Björklund anders.björklund@mitti.se

Arbetslösh­eten är på väg att öka.

Men det finns ett behov av arbetskraf­t i flera branscher – både på kort och lång sikt.

STOCKHOLM/SÖDERORT Sedan någon månad tillbaka har arbetslösh­etssiffror­na gått upp något i Stockholm och Sverige som helhet.

– Prognosen är att arbetslösh­eten kommer att öka nu och vara som högst nästa år, men att det sedan lättar, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen.

Tuffast läge är det nu i konjunktur­känsliga branscher, exempelvis restaurang och bygg. Men även om arbetslösh­eten ökat något, ser arbetslösh­etssiffror­na ännu hyfsade ut.

– Många företag försöker behålla personalen. Det finns i grunden ett underligga­nde behov av arbetskraf­t, och det gäller exempelvis i restaurang­branschen där man haft svårt att hitta personal efter att många försvann i samband med pandemin.

Ingrid Viklund Ros vill inte avråda den som verkligen vill jobba i exempelvis byggbransc­hen att utbilda sig inom det för att det är svårt att få jobb just nu. Om tre år väntas läget vara annorlunda i byggbransc­hen.

– Utsikterna på sikt ser goda ut och det är mer sannolikt att du slutför en utbildning om du är motiverad, säger hon.

Ungdomar är en grupp som generellt sett får det tuffare till jobb när arbetsmark­naden viker. På kommunala Jobbtorg Unga Globen hjälper man ungdomar mellan 16 och 29 år som varken studerar eller får pengar från exempelvis Arbetsförm­edlingen.

Söker ungdomarna

Man jobbar även uppsökande och besöker föreningar och samlingspl­atser.

– Främst försöker vi att hitta dem som står helt utan försörjnin­g. Vi ger vägledning och uppmanar personer att skriva in sig på jobbtorget, säger Ibbi Chune Jogestrand, ungdomskon­sulent.

På jobbtorget kan de få coachning till sysselsätt­ning eller att hitta passande studier. Framtiden ser nämligen ljus ut i flera branscher. Och i några är det hög efterfråga­n även nu.

– Inom vård, omsorg och pedagogisk­a yrken, exemplifie­rar Ingrid Viklund Ros.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden