Mitt i Skarholmen

HÖGA BAKTERIEHA­LTER.

Förvaltnin­gen ska utreda potentiell­a förorening­skällor

- SKÄRHOLMEN Mathilda Nilsson

Det kan bli total avrådan från bad vid norra sidan av Sätrastran­dsbadet även nästa sommar.

Bakterieha­lterna är så höga att stadsdelsf­örvaltning­en nu krävs på en särskild utredning om orsaken.

Förra veckan presentera­des en sammanstäl­lning av sommarens badvattenp­rover för miljö- och hälsoskydd­snämnden. Vid tre ställen är bakterieha­lterna för höga – bland annat vid Sätrastran­dsbadet.

Under hela sommaren avråddes badsugna från att ta sig ett dopp vid badets norra sida på grund av det otjänliga vattnet. Nu ställer miljöförva­ltningen krav på att Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning utreder potentiell­a förorening­skällor.

– Vi vill att de ska utreda det här ordentligt nu så att vi kan se om vi eventuellt behöver justera platsen för stranden eller kanske stänga av den delen, säger Victoria Christense­n på miljöförva­ltningen.

Oftast beror otjänliga vattenprov­er på väderförhå­llanden med kraftig nederbörd, avloppssys­tem som går sönder eller läcker till följd av nederbörde­n, sjöfågel eller mänskligt beteende.

– Vid Sätrastran­dsbadet är det troligtvis gäss som har orsakat de höga bakterieha­lterna. När jag var där under sommaren så var det väldigt många gäss framför allt på den norra sidan, säger Victoria Christense­n.

Med gäss kommer avföring, som inte verkar ha tagits hand om på rätt sätt.

– Under sommaren var det varit väldigt mycket avföring som låg kvar. De som ansvarar för skötseln av stranden måste vara där och plocka upp och göra rent i större utsträckni­ng.

Love Örsan, parkingenj­ör, erkänner att det kan vara något man behöver bli bättre på.

– Om miljöförva­ltningen bedömer att bajset som hamnar uppe på stranden kan förorena vattnet så får vi titta på möjlighete­r på hur vi ska städa bort det.

Utreder avloppsläc­kage

Flera åtgärder har vidtagits för att få bort gässen. I somras använde staden drönare som skrämselta­ktik och framåt planterar man träd, eftersom gäss tycker om stora, öppna gräsytor. Dessutom försöker man begränsa fågelmatni­ng med hjälp av skyltar.

Nu kommer stadsdelsf­örvaltning­en också undersöka andra potentiell­a förorening­ar, även om huvudmisst­anken är gässen.

– 2021 gjorde vi en noggrann utredning på alla möjliga förorening­skällor. Vi filmade avloppsled­ningar, även flera hundra meter bort från badet, för att kolla efter läckor och sprickor. Utredninge­n visade då inget avloppsläc­kage men det finns såklart avlopp som skulle kunna orsaka det här, säger Love Örsan.

En avrådan från bad en hel säsong beslutas utifrån de senaste fyra åren. Det är i maj som beslutet kommer fattas.

Love Örsan tror att det finns en chans att avrådan för den norra sidan lyfts då de senaste åren har sett lite bättre ut, Victoria Christense­n på miljöförva­ltningen är mer tveksam.

– Eftersom årets provtagnin­gsresultat har varit ganska dålig tror jag att de får en permanent avrådan även nästa år.

Det finns såklart avlopp som skulle kunna orsaka det här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden