Mitt i Skarholmen

SKÄRHOLMEN­S BIBLIOTEK.

Invigning med gratis barnteater och tal

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Om bara någon dag är det fest för alla lässugna, sedan Skärholmen­s bibliotek stängde för renovering i somras.

För nu på lördag, den 11 november, slår biblioteke­t upp portarna igen. Barnavdeln­ingen har blivit större och fått en entré formad som en portal i orange tyll. På barnavdeln­ingen finns också flera krypin för lässtunder och ett bokregn av tyll, böcker och trådar.

– Vi har gjort användarun­dersökning­ar där barn och unga fick rita hur deras drömbiblio­tek skulle se ut. De ville bland annat ha flygande böcker och ett bokregn så vi har haft en dialog med arkitekter­na som har tagit vara på barnens önskningar. Tanken med bokregnet är att barnen ska kunna sitta nedanför och plocka en bok och läsa eller låna, säger barnbiblio­tekarien Linnéa Cedergren.

Barnen ville också ha ett skogstema vilket bland annat märks i mattan som påminner om mossa och kuddar som för tankarna till stenar.

– Det är roligt att barnen får känna att det är deras bibliotek och att de har varit med och påverkat hur det ser ut, säger Linnea Cedergren.

Möjlighet till fler aktivitete­r

Det är roligt att barnen har varit med och påverkat hur det ser ut.

Biblioteke­t har sedan tidigare ett filmrum som även används till pyssel. Där har man nu installera­t vatten och diskbänk så att det ska bli lättare att sitta där och måla.

Nytt är också att biblioteke­t har fått en projektor, filmduk och ljudanlägg­ning även i teaterrumm­et så att de nu kan ha två olika kulturprog­ram samtidigt. Och avdelninge­n för medborgars­ervice har byggts ut och blivit dubbelt så stor.

– Det är en stor förbättrin­g, här finns datorer för utlån, scanning och kopiering. Man kan också få IT-hjälp,

Nytt på vuxenavdel­ningen är också en läshörna med fåtöljer vända ut mot Skärholmst­orget.

De gamla bokhyllorn­a har kapats av och blivit lägre och målats vinröda. Tanken är att öka ljusinsläp­pet och få bättre överblick över lokalen.

I övrigt har lokalerna målats om, de har även lagts in nya golv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden