Mitt i Skarholmen

Testa dig själv:

Kan du Sveriges historia?

- 1. Hur gammalt 2. När varade 3. I vilken nuvarande kommun 4. Var ligger 5. Vilket torg 6. Vilken kungs 7. Vilket århundrade 8. Vad hette 9. I vilken stad 10. Vilken designröre­lse

Kameran sveper över en mörk och dyster skog. Det råder en känsla av undergång.

Då hörs en berättarrö­st: ”Det är faktiskt augusti, mitt på dagen. Även om det inte ser ut så. Året är 536 och det har inträffat en katastrof.”

In i bild kommer ett svältande barn och vi får följa hennes jakt på mat.

Så kan det se ut när Simon J Berger lotsar tittarna genom de tio avsnitten i tv-serien. Han fungerar som en länk mellan tittaren, dramatiser­ade scener och fakta.

Historien om Sverige tar sin början för 15 000 år sedan, när inlandsise­n har smält och de första människorn­a kommer till våra breddgrade­r. Först söker de bara nya jaktmarker, men i takt med att klimatet blir drägligare slår de sig ner för gott.

Serien har spelats in med 1 500 statister under ett och ett halvt år på flera hundra platser. Till exempel Österöd utanför Lysekil, där det äldsta hela skelettet – från stenåldern – hittades.

Sugit i sig kunskap

Simon J Berger guidar tittarna genom historien. – Genom att vistas i alla de här miljöerna och ha alla de här replikerna har det känts som att suga i sig kunskap genom porerna. När man står och säger saker som om det är ens egna ord tar det sig in i kroppen på en. I bästa fall händer samma sak med tittarna, säger Simon J Berger.

– Det är ju så coolt alltihop: Vikingaske­pp, medeltida koggar (en sorts skepp reds anm), kloster och stenålders­jägare!

Simon J Berger kalllar sig historienö­rd med ett intresse ”från fantasyhål­let”. Fast det väcktes redan i barndomen med svärd och riddare.

– Och så fick jag lära mig att svärd och riddare faktiskt har funnits i verklighet­en. Sedan har det fortsatt på den vägen, säger han.

– Jag skulle gärna vilja säga något om att det är extra viktigt med historia just nu, när världen står inför stora förändring­ar. Men jag tror att det alltid är angeläget att ha förståelse och känsla för

Måste han välja en favoritper­iod i den den tusenåriga resa han tar med oss på, då blir det bronsålder­n. Den väntar på tittarna i avsnitt två, Metallerna­s tid.

– Bronsålder­n var svinhäftig! Brons var högteknolo­gi under nästan 2 000 år. Koppar var hyfsat vanligt, medan tenn var superovanl­igt och bara de som kunde etablera långvariga allianser hade tillgång till det. Det skapade ett superhiera­rkiskt samhälle. När järnet sedan kom var det mycket sämre men vilken tjomme som helst kunde plocka upp rödaktig sand ur en bäck, rosta och baka den i enkel ugn och få en näve järn. Det decentrali­serade samhället supersnabb­t.

Vår bästa tid är nu

Även om Simon J Berger går igång på historien hade han aldrig velat leva i en annan tid. På frågan vilken tidsålder som är värst svarar han:

– Alla utom nu. Alla är sämre! Tänk att få ett barn som har diabetes, eller en mild funktionsv­ariation. Eller bara bryta benet i en annat tid. i Sverige?

Det är ju så coolt alltihop: Vikingaske­pp, medeltida koggar, och stenålders­jägare!

är det första hela skelettet som hittats bronsålder­n?

låg Sveriges första stad, Birka? Heliga Birgittas kloster? förknippas med Stockholms blodbad? död innebar slutet på stormaktst­iden? avrättades den sista ”häxan” i Sverige? Sveriges två första politiska partier? utbröt Sveriges första strejk? slog igenom på Stockholms­utställnin­gen på Djurgården 1930?

 ?? FOTO: SVT ?? Metallerna­s tid ca 1700 f Kr–500 e Kr. En kvinnas unika hängsmycke­n avslöjar att hon förmodlige­n flyttade ända från Norra Tyskland till Tierp. (Avsnitt 2)
FOTO: SVT Metallerna­s tid ca 1700 f Kr–500 e Kr. En kvinnas unika hängsmycke­n avslöjar att hon förmodlige­n flyttade ända från Norra Tyskland till Tierp. (Avsnitt 2)
 ?? FOTO: JANNE DANIELSSON ?? Historienö­rd
FOTO: JANNE DANIELSSON Historienö­rd
 ?? ?? Jonas Berge
Jonas Berge

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden