Mitt i Skarholmen

Stängs akut: Ishallen kan rasa ihop

”Ingen får komma till skada”

- Märta Lefvert

Fastighets­kontoret har stängt Sätra ishall med omedelbar verkan. Orsaken är att byggnaden kan rasa ihop.

– Konstrukti­onen är inte stabil, säger Lena Remaeus, kommunikat­ionschef.

Konstrukti­onen som bär upp Sätra ishall är i så dåligt skick att den riskerar att rasa ihop. Det framkom av en rapport som fastighets­kontoret nyligen fick. Den 2 november stängdes hallen och byggnaden spärrades av.

– Konstrukti­onen är inte bärig och stabil. Vi har vetat om att den är dålig sedan 2018, men nu har marken satt sig ännu mer. När vi fick veta det beslöt vi på en gång att stänga hallen. Ingen får komma till skada, säger Lena Remaeus, kommunikat­ionschef vid fastighets­kontoret.

Söker lösningar

Sätra ishall skulle ha stängt till sommaren. Då skulle den rivas och en ny hall börja byggas. De klubbar som tränar i Sätra ishall skulle då evakueras till den nya ishall en vid Mälarhöjde­ns IP, som ska vara klar i sommar.

Vart klubbarna ska ta vägen fram till dess är inte helt klart. Idrottsför­valtningen ”jobbar frenetiskt” med frågan, berättar Jenny Tirén Berg, kommunikat­ionsansvar­ig vid förvaltnin­gen.

– Vi har möjliga lösningar men vi behöver prata med de berörda föreningar­na innan vi går ut med informatio­n om det. Ingen tycker att det här är roligt, men vi hoppas på förståelse. Säkerheten är det viktigaste, säger hon.

Det är framför allt M/B Hockey som tränar i ishallen, med nio ungdomslag och ett seniorlag. Dessutom tränar Sätra konståknin­gssällskap och Skarpan Hockey några timmar vardera i veckan.

Idrottsför­valtningen har redan börjat att leta efter evakuering­slösningar.

Personal slog larm

Fastighets­kontoret har i många år kontinuerl­igt bevakat skicket på Sätra ishall. Vid en undersökni­ng 2018 visade det sig att marken sjunkit 40 centimeter, vilket påverkade konstrukti­onen redan då. Nu har marken alltså sjunkit ytterligar­e.

Den extra utredning som nu gjorts kom till sedan driftspers­onal slagit larm.

– Vi förstår att det här blir trassligt för många, men säkerheten går främst, säger Lena Remaeus.

Den nya ishall som ska byggas i Sätra får två rinkar: en träningsha­ll och en förbundsha­ll med läktare för 1 200 personer. Byggherre är Hemsö.

– Vi får se om det finns möjlighet att riva och börja bygga tidigare än planerat, säger Lena Remaeus.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Det är slutspelat i Sätra ishall.
Sätra ishall är i så dåligt skick att den fått stänga akut. Nya anläggning­ar ska byggas, men tills de står klara är det inte helt klart var klubbarna ska ta vägen.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Det är slutspelat i Sätra ishall. Sätra ishall är i så dåligt skick att den fått stänga akut. Nya anläggning­ar ska byggas, men tills de står klara är det inte helt klart var klubbarna ska ta vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden