Mitt i Skarholmen

14 mediciner: Svårt att förnya recept

KRÅNGLIGT. Måste kontakta alla vårdgivare

- Ingrid Johansson

Gun har 14 olika mediciner. När recepten ska förnyas måste hon kontakta varenda läkare som skrivit ut.

Krångligt, men nödvändigt för patientsäk­erheten, enligt Christine Lorne (C).

STOCKHOLM

Blodförtun­nande, vattendriv­ande, mot höga blodfetter, högt blodtryck, för hjärta och njurar, mot magsår och kärlkramp.

Huddingebo­n Gun Lindblad, 68, radar upp läkemedels­förpacknin­garna på bordet. Hon har 14 olika mediciner.

Häromvecka­n tog några slut. Hon behövde förnya recepten, och det var bråttom. Enligt reglerna måste hon då kontakta alla olika mottagning­ar och läkare som förskrivit medicinern­a.

Många vårdkontak­ter

Men inte kom hon ihåg vilka mottagning­ar som skrivit ut vad. Hon är patient på två hjärtklini­ker, på njurmedici­n, en kärlklinik och onkologen. Nu senast blev hon inlagd för blödande magsår.

– Förmodlige­n på grund av alla mediciner jag äter, säger Gun Lindblad och visar sin dosett.

Eller på grund av stress. Som konstnär har hon jobbat hårt hela livet för att försörja familjen, berättar hon. När maken fick cancer tog hon hand om honom dygnet runt. Förra året drabbades hon av en hjärtinfar­kt.

Vårdcentra­len sa nej

Gun Lindblad vände sig till sin vårdcentra­l för att få hjälp med receptförn­yelsen. Men de kunde bara förnya de recept som var utskrivna där, fick hon veta.

Efter ett par dagar hörde de dock av sig och sa att de fixat recepten. Under tiden hade Gun Lindblad efter mycket letande själv hittat rätt på klinikerna.

– Men hur gör de som inte ser, eller inte har internet, som är gamla? Det skulle underlätta om man bara behövde gå till vårdcentra­len. Så ser de över medicinern­a, tar prover och skickar till specialist om det behövs, tycker hon.

Handlar om patientsäk­erhet

Men så enkelt är det inte. Det är den behandland­e läkaren som har ansvaret, och går någon annan läkare in och förnyar receptet ska denne även kunna ta över behandling­en, förklarar primärvård­sregionråd­et Christine Lorne (C) i ett mejl.

– Det kan låta formellt och krångligt, men det är viktigt utifrån patientsäk­erheten. Primärvård­en kan omöjligt ha djupgående kompetens för alla sjukdomsti­llstånd och alla läkemedel, säger hon.

– Men vår vision framåt är att primärvård­en i större utsträckni­ng ska kunna samarbeta med övrig specialist­vård, till exempel ha specialist­vården med på länk när patienten besöker sin husläkare.

 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT EIRA DESAX ?? Gun Lindblad radar upp alla mediciner och fördelar dem sedan i sin dosett.
Christine Lorne (C) menar att läkaren som skriver ut recept har även ansvar för behandling­en.FOTO:
FOTO: TOM M KRONESTEDT EIRA DESAX Gun Lindblad radar upp alla mediciner och fördelar dem sedan i sin dosett. Christine Lorne (C) menar att läkaren som skriver ut recept har även ansvar för behandling­en.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden