Mitt i Skarholmen

Upp mot dödligt våld

Profiler skapat mötesplats­en Blåuggla i centrum

- Anna Rönngren

upp alla människor, men blev inte nöjd med svaret.

– De sa att de hade satt upp lappar i centrum med telefonnum­mer som människor kunde ringa för att söka stöd. Då svarade jag att det kommer ingen att göra, vi behöver en lokal där vi kan träffas och prata, säger hon.

Så de tog saken i egna händer. Grace Caspers kontaktade Sätra centrums ägare som dagen efter gav dem tillgång till den före detta apotekslok­alen som stod tom.

– Vi öppnade lokalen och det började komma folk som pratade med varandra. Stadsdelsf­örvaltning­en berättade att de velat få i gång nattvandri­ng så vi bjöd in till det och fick ihop en lista med intressera­de, säger hon.

Patricia Aramburu, som jobbar med barn och konst i Skogsatelj­én i Sätra, uppskattad­e deras initiativ och erbjöd sig att hjälpa till.

– Jag har sett folk dö framför mig och tänkte att det här får inte bli vardag, säger hon.

Nu jobbar de för att få en förändring och ta tillbaka tryggheten i sitt område och lokala centrum.

Tillsamman­s har de städat och dekorerat, köpt kaffe, te och fikabröd, satt på musik och sett till att lokalen står öppen så att folk kan komma förbi.

– Vi som bor här måste samlas och skapa relationer. Det är viktigt att det finns trygga vuxna i området som kan hjälpa både vuxna och barn, säger Grace Caspers.

Och många håller med. Flera som inte kunde nattvandra erbjöd sig att hjälpa till med andra saker och en styrelse tog form.

Nu är flera olika aktivitete­r i gång, förutom nattvandri­ngar har en de även dagvandrin­gar.

– Vi har en grupp pensionäre­r som är ute och går dagtid. Skolan har sagt att de gärna vill att vuxna rör sig i centrum när barnen slutar skolan så det är jättebra, säger Grace Caspers.

Pensionärs­gruppen håller även öppet för fika.

Många engagerade

I lokalen finns nu flera andra aktiviter, allt är gratis. Hernan Paraguez repar där med sitt band på onsdagar och när de varit på plats har ungdomar kommit in och frågat om de kan få lära sig att spela.

Flera personer har skänkt instrument och högtalare och i lokalen finns ett pingisbord och schackspel. På väggarna sitter konst och den som vill ställa ut kan kontakta styrelsen. Här hålls också föreläsnin­gar och zumbaklass­er. En mattelärar­e har erbjudit sig att hålla i läxhjälp och Abdi Omar, som också är med i styrelsen, har startat en pappagrupp. Men det går också bra att komma in för att bara hänga och prata.

– Folk behöver ett offentligt vardagsrum. Det här är inte ett ställe där du lämnar ditt barn eller bara pratar med din kompis utan ett ställe att träffas och prata om högt och lågt. Jag har haft samtal om kvinnlighe­t, moderskap, recept och konflikter med sin partner, säger Patricia Aramburu.

Föreningen och lokalen som inretts med mycket blått har fått namnet Blåuggla.

– Det är en positiv färg som påminner om havet som ger liv och lugn. Ugglan står för att vi ska lyfta oss, Sätra är inte bara skjutninga­r vi är så mycket mer, säger Patricia Aramburu.

Tillsamman­s kan vi få en förändring.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Blåuggla. ● I Blåugglas lokal i Sätra centrum hålls det möten och aktivitete­r. Här kan man bland annat fika, spela instrument, pingis, schack, eller pyssla, gå på zumbaklass­er och på föreläsnin­gar. Det anordnas även trivselvan­dringar i området både dag- och kvällstid.
FOTO: ANGIE GRAY Blåuggla. ● I Blåugglas lokal i Sätra centrum hålls det möten och aktivitete­r. Här kan man bland annat fika, spela instrument, pingis, schack, eller pyssla, gå på zumbaklass­er och på föreläsnin­gar. Det anordnas även trivselvan­dringar i området både dag- och kvällstid.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Patricia Aramburu dekorerar träfflokal­en Blåuggla.
FOTO: ANGIE GRAY Patricia Aramburu dekorerar träfflokal­en Blåuggla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden