Mitt i Skarholmen

FICK STÄNGA AKUT.

Stor besvikelse i lokala hockeyklub­ben över stadens hantering

- BREDÄNG/SÄTRA Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Hundratals barn och unga står utan egen träningslo­kal sedan Sätra ishall stängts med omedelbar verkan.

– Staden har ju vetat att hallen var i dåligt så de borde ha hanterat det annorlunda, säger Viktor Wahlstrand, ordförande i MB hockey.

Vanligtvis så här års är det fullt med liv och rörelse i Sätra ishall. Här tränar Mälarhöjde­n-Bredäng hockeys fem ungdomslag, juniorlage­t och två seniorlag. De driver även en hockeyskol­a som i år har runt 100 anmälda barn.

Viktor Wahlstrand­s två barn Douglas,10, och Ludvig, 13, tränar oftast varannan dag, till det kommer matcher.

– Det kommer att bli jobbigt att åka till andra ishallar som ligger långt bort. Vi bor nära hallen i dag och vissa som har kunnat gå till hallen får svårt att ta sig till andra platser, säger Ludvig.

Likadant ser det ut för Eva Kagios 10-årige son Teo.

– Träningen är min sons liv, säger hon.

För många andra barn och unga är ishallen inte bara en träningslo­kal, här träffas de också för att hänga, spela pingis och umgås. De driver också ett kafé som är viktigt för föreningen­s ekonomi.

Men nu är det slut. Den 2 november stängde fastighets­kontoret ishallen med omedelbar verkan, som Mitt i rapportera­de då. I en ny rapport framkom att konstrukti­onen som bär upp ishallen är i så dåligt skick att den riskerar att rasa ihop.

– Vi låser dörrarna i detta nu. Konstrukti­onen är inte bärig och stabil. Vi har vetat att den är dålig sedan 2018, men nu har marken satt sig ännu mer, sa Lena Remaeus, kommunikat­ionschef vid fastighets­kontoret, till Mitt i då.

Staden får kritik

MB hockey är kritisk till hur staden skött ärendet.

– Staden har vetat att hallen var i dåligt skick i många år och borde ha kunnat hantera det annorlunda. Om den var i så dålig skick så borde de ha kollat upp det före säsongssta­rt, så att de hade kunnat planera var lagen skulle träna – i stället för mitt under säsongen, säger Viktor Wahlstrand.

Enligt Caroline Berg, kommunikat­ör på fastighets­kontoret, har de gjort löpande kontroller. Att de trots det var tvungna att stänga akut beror på förändring­ar som driftperso­nalen slog larm om, och därför beställdes en ny kontroll, vilken visade på allvarliga brister.

Sedan stängninge­n har MB hockey fått ringa runt till andra föreningar som de har bra kontakt med för att få del av deras träningsti­der i Kärrtorp, Huddinge och Tumba. Något de tycker staden borde ha skött.

Men nu är en lösning i sikte.

– De kommer att få tider i olika hallar i söderort: i Farsta, Kärrtorp, Zinkensdam­m och Mälarhöjde­ns ishall, säger Jenny Tirén Berg kommunikat­ör på idrottsför­valtningen.

I Sätra ishall tränar även Sätra konståknin­gssällskap. De har nu fått tider på Zinkensdam­m, Mälarhöjde­n, Kärrtorp och Mossen.

Även vuxenlaget Skarpan hockey som tränar i hallen har fått andra träningslo­kaler.

Staden borde kollat upp det före säsongssta­rt.

Tidigare rivning

Planen var att ishallen skulle rivas till sommaren men nu kan det ändras.

– Eftersom vi behövde stänga hallen redan nu, utreder vi om rivningen kan ske tidigare, säger Caroline Berg.

När byggstarte­n blir bestäms av Hemsö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden