Mitt i Skarholmen

Elstolpen faller –

MÅNGMILJAR­DPROJEKT. Efter fyra års grävande är den nya

- Märta Lefvert

Generation­er av badgäster har tittat snett på den jättelika elstolpen vid Mälarhöjds­badet. Den har gjort stranden fulare och många har dragit sig för att solbada under den.

Nu är det 51 meter höga stålschabr­aket borta. Det föll med en rejäl knall en kulen eftermidda­g i mitten av november. Det tog ett par sekunder bara. Sedan återstod bara skrot.

Bra för badgästern­a – men framför allt bra för Stockholms framtida elförsörjn­ing. De markförlag­da kabelförba­nden har fyra gånger så stor kapacitet som de luftburna elledninga­rna.

– Det här projektet är viktigt för Stockholms utveckling. Behovet av el kommer att öka stort och elektrifie­ringen är ett led i stadens arbete för att nå sina miljö- och klimatmål, säger Jenny Nilander, projektled­are vid Ellevio.

Ledningar sprängdes

Jenny Nilander har ansvarat för jätteproje­ktet att lägga kraftledni­ngar under jord, mellan Beckomberg­a och Bredäng, via Drottningh­olm. I september blev det fyra år långa gräv- och anläggning­sarbetet klart och kablarna togs i bruk. Därmed blev 51 elstolpar längs den 1,3 mil långa sträckan onödiga. I slutet av oktober började de luftburna elledninga­rna sprängas bort.

Dessutom monteras stolparna ner. För de största krävs sprängmede­l. På stolpen vid Mälarhöjds­badet, störst av alla, fästes flera laddningar som fick stolpen att rasa.

Explosione­n hördes vida omkring. Ganska mäktigt, tyckte Jenny Nilander. Hon såg skådespele­t från Fågelön, mitt emot badplatsen, tillsamman­s med Ellevio-kolleger och Mitt i.

De nio kablar som nu lö

Det här projektet är viktigt för Stockholms utveckling.

per under jord och på Mälarens botten har kapacitet för 400 000 volt, berättar hon.

– Sådana högspännin­gsledninga­r byggs normalt i skog och åkermark. Det här är första gången de lagts i urban miljö och det har varit väldigt komplext. De ska ju samsas med VA-nät, gasnät och fibernät. Trafiken har också påverkats, framfört allt på Bergslagsv­ägen i Bromma där vi grävt.

Det är också första gången kablar lagts på Mälarens botten. Det har varit en utmaning. Inom riskområde­n, där fartyg passerar i farleder, är kablarna omgärdade av flera ton tunga nätkassar med sten.

– Om ett fartyg råkar ut för något och måste nödankra får det inte finnas någon risk för att kablarna förstörs av ankaret, säger Jenny Nilander.

Hon liknar elsystemet vid ett träd. Rötterna är vattenkraf­ten, solkraften, kärnkrafte­n och vindkrafte­n, som kommer från olika håll i landet. Energin därifrån transporte­ras i stammen, som är kablarna. Grenverket är industrier, hushåll, kontor, laddstolpa­r och annat, som förbrukar elen.

Kraftigt ökat behov

I Stockholm kommer elbehovet att öka med 40–50 procent inom de kommande 20 åren, enligt prognoser. Nya tbanestati­oner ska byggas, fordon av alla slag elektrifie­ras och Frihamnen byggas om så att kryssnings­fartyg kan gå på el när de ligger förtöjda i hamn, till exempel.

– Nya datahallar kan också tillkomma om företag vill etablera dem här. De har ett väldigt stort elbehov, säger Jenny Nilander.

Men det är förstås inte 400 kilovolt som går rakt in till laddstolpa­r och hushåll. Slutstatio­n för kabelproje­ktet är Bredäng stamstatio­n (som ligger i Sätra, även om projektets kallas Beckomberg­a–Bredäng). Där och i andra elstatione­r omvandlas spänningen till lägre nivåer, anpassade för mottagarna. Den el som når hushållen har till exempel en spänning på 0,4 kilovolt.

Mark frigörs

Utöver ökad elkapacite­t finns ännu en fördel för Stockholms stad med projektet. När de 51 elstolparn­a försvinner frigörs mark som kan användas för bostäder och kontor, till exempel. Men inte överallt förstås. Vid Mälarhöjds­badet blir det bara ännu mer plats att solbada på, och ingen mer skugga från den dominerand­e stålstolpe­n. Det lär glädja många i sommar.

Projektled­aren gläds för sin del åt att projektet är in hamn.

– Det är ett mångmiljar­dprojekt som startade med förstudier redan 2013. Så det känns bra att det är genomfört, säger Jenny Nilander.

Det här är första gången de lagts i urban miljö.

 ?? ?? Den 51 meter höga elstolpen vid Mälarhöjds­badet sprängs ner på ett par sekunder. Den faller åt skogen till.
Den 51 meter höga elstolpen vid Mälarhöjds­badet sprängs ner på ett par sekunder. Den faller åt skogen till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden