Mitt i Skarholmen

Elstatione­n i Liljeholme­n moderniser­as

En ny elstation ska byggas i Liljeholme­n, för att möta det ökande behovet av elektricit­et i södra Stockholm. Nu kan man tycka till om planerna.

- Märta Lefvert

Elstatione­n i korsningen Liljeholms­vägen/Liljeholms­infarten är från 1970-talet och har för låg kapacitet. Därför måste den bytas ut. En ny elstation ska byggas, strax intill den gamla.

Nu är förslaget till en ny detaljplan ute på samråd. Fram till den 12 december kan berörda tycka till om planerna.

Precis som det jättelika kabelproje­ktet mellan Beckomberg­a och Bredäng, som beskrivs här intill, är projektet en del av arbetet med att möta Stockholms framtida behov av mer elkraft.

– Det är en del av förnyelsen av elnätet i Stockholm, säger Jenny Nilander, projektled­are vid Ellevio.

Historien inspirerad­e

Elstatione­ns funktion är bland annat att i elnätet fördela elström och hålla spänningen inom bestämda nivåer. Innehållet är säkerhetsk­lassat, därför visas bara bilder av byggnadens fasader under samrådet. De ska vara av tegel, för att spela mot byggnader som redan finns i området, som bostadshus­et i Lilla Katrineber­g och den gamla godsstatio­nen.

Dessutom har historien inspirerat.

”Den nya stationsby­ggnaden har inspirerat­s av de elbyggnade­r som uppfördes i Stockholm i början av 1900-talet, bland annat station Liljeholme­n vid Nybohovsba­cken (som nu är ombyggd till kontor)”, skriver stadsbyggn­adskontore­t i förslaget till detaljplan.

Galleri för konst

För att byggnaden inte ska upplevas som sluten planeras höga glasade portar. Tanken är att de ska vara ett gatugaller­i, där man kan visa konst och informera om elförsörjn­ingen av Stockholm.

Trädallén längs Liljeholms­vägen måste sågas ner för att bygget ska kunna genomföras. Skyddvärda lindar direkt öster om planområde­t kommer dock att sparas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden