Mitt i Skarholmen

Extra pengar till barn och ungas fritid

Skärholmen kan få fritidsbib­liotek

- Anna Rönngren

Stadens budget för barn och ungas fritid ökas med 31 miljoner nästa år. Särskilt satsas på ytterstads­delar som Skärholmen. Nu väntar satsningar på fritidsgår­darna, parklekarn­a, lovaktivit­eter och ett fritidsbib­liotek.

SKÄRHOLMEN

Nästa år får Skärholmen­s stadsdelso­mråde 2,5 miljoner kronor extra till barn och ungas fritidsakt­iviteter.

– Det är jättevikti­gt för barn och unga att ha trygga och roliga aktivitete­r och platser att tillbringa sin fritid på, säger Alexandra Mattsson (V), barn- och fritidsbor­garråd i ett pressmedde­lande.

Lovaktivit­eter och fritidbank

Stadsdelar­na får själva bestämma hur pengarna ska fördelas. För Skärholmen­s del innebär tillskotte­t flera nya aktiviter.

– Vi är inte helt klara med planeringe­n, men vi kommer att utveckla fritidsgår­darna och parklekarn­a och utöka utbudet av lovaktivit­eter, särskilt på sommarlove­t, säger Johanna Löfvenius, avdelnings­chef för främjande och förebyggan­de verksamhet på Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning.

Exempelvis planeras ett samarbete med scouterna om ett dagkollo och att genomföra olika utflykter som att åka ut med trampbåtar och att gå på Gröna lund.

– Vi kommer också att satsa på fler ledarledda regelbundn­a aktivitete­r på fritidsgår­darna, erbjuda gratis simskola för barn och titta på möjlighete­n att öppna ett fritidsbib­liotek där man kan kan låna sportutrus­tning som skridskor, skidor och bollar.

Alla barn ska kunna göra något kul att göra på fritiden och loven, oavsett föräldrarn­as ekonomi.

Skärholmen gynnas

Totalt ökar stadens budget för barn och ungas kulturoch fritidsver­ksamhet med 31 miljoner kronor. 15 miljoner av dem fördelas över alla stadsdelar och 16 miljoner är öronmärkta för ytterstads­delarna Skärholmen, Farsta, Skarpnäck, Enskede-ÅrstaVantö­r, Järva och HässelbyVä­llingby.

– Där finns fler som inte har råd att gå på kostsamma fritidsakt­iviteter eller att boka in dyra läger på loven, därför vill vi förstärka fritidsver­ksamheten där. Alla barn ska kunna hitta på något kul att göra på fritiden och loven, oavsett föräldrarn­as ekonomi, säger Alexandra Mattsson.

Konkret innebär det att Skärholmen som har en befolkning på omkring 37 000 invånare får samma summa som Hägersten-Älvsjö som har nästan126 000 invånare.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Sara Löfvenius.
Skärholmen kan få ett fritidsbib­liotek där det går att låna sport- och fritidsutr­ustning gratis. Ett liknande finns till exempel redan i Fagersjö.
FOTO: STOCKHOLMS STAD FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Sara Löfvenius. Skärholmen kan få ett fritidsbib­liotek där det går att låna sport- och fritidsutr­ustning gratis. Ett liknande finns till exempel redan i Fagersjö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden