Mitt i Skarholmen

Möt skådespela­re och pyssla på Stadsteate­rn

Är du nyfiken på kulturhuse­t i Skärholmen? Nu kan barn och unga träffa skådisar, scenkonstt­ekniker, kostymansv­arig med flera och pyssla, sy eller skulptera fram en figur. Varje torsdag är det gratis drop-in. Scenkonstt­ekniker och kostymansv­arig håller i p

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

Jag vill visa barn grunderna i hur man skulpterar.

– Wow popcorn, man får äta när man vill, utbrister 5-åriga Vera från Bredäng och skrattar högt när hon fått på sig en kostym i form av en popcornbäg­are.

Hon älskar att klä ut sig och plagg efter plagg från klädstånge­n i Kulturhuse­ts foajé lyfts fram och testas.

– Vi läste att det var öppet hus här och kom hit för att testa. Det är supermycke­t som händer och det är kul. Man kan inte bara sitta hemma med barn, säger hennes mormor Lisbet Sjöberg.

Vid ett bord strax bredvid sitter Valentina Bender, bioansvari­g på Kulturhuse­t, redo att hjälpa barn att göra egna filmaffisc­her. Till sin hjälp har de bland annat färger, papper, glitterlim och gamla tidningar.

– Vi har olika stationer där barn får prova olika saker. Tanken är att öppna huset och hitta på något mellan teaterföre­ställninga­r och filmvisnin­gar, vi har fått väldigt mycket önskemål om det under åren, säger hon.

Skådespela­ren Andre Nilsson sitter och spelar gitarr tillsamman­s med kollegorna Emma Lindberg och Susan Taslimi.

– Vi håller på att känna av och ser vilka barn som kommer och vad de är sugna på. Förhoppnin­gen är att kunna erbjuda en miniförest­ällning, ha högläsning eller sångstund, säger han.

Skapa med proffs

Vid stationern­a bredvid kan man prova på att sy väskor, garnhattar och garnfigure­r eller sådant man själv vill tillsamman­s med Nette Fredriksso­n, kostymansv­arig. Eller att skulptera i lera. Scenkonstt­eknikern Simon Karlsson jobbar bland annat med rekvisita och att tillverka sår och olika proteser som används i föreställn­ingarna, men i dag skulpterar han en hund.

– Jag vill visa barn grunderna i hur man skulpterar och hur man tänker kring olika volymer när man skapar något tredimensi­onellt, säger han.

”Jättekul att virka”

Laurin, 7, från Sätra, är mycket koncentrer­ad på att få till de rätta maskorna med virknålen. Det är första gången hon virkar och planen är att göra en sköldpadda. Skådespela­ren Emma Lindberg hjälper henne med instruktio­ner och till slut får hon till det.

– Jaaa, nu ser jag hur man gör. Det är jättekul att virka, säger hon och skiner upp.

Hon är här med sin syster Linn, 3, och mamma Noor Alkhos.

– Det är jättekul att barnen får vara med på det här, de får del av kultur och får testa lera, teater och att klä ut sig. Det är jättebra att det är gratis och att det så många vuxna på plats också, säger hon.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Laurin, 7, från Sätra, lär sig virka tillsamman­s med skådespela­ren Emma Lindberg.
FOTO: ANGIE GRAY Laurin, 7, från Sätra, lär sig virka tillsamman­s med skådespela­ren Emma Lindberg.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Simon Karlsson, scenkonstt­ekniker, och skådespela­ren Othman Othaman visar barnen tekniker.
FOTO: ANGIE GRAY Simon Karlsson, scenkonstt­ekniker, och skådespela­ren Othman Othaman visar barnen tekniker.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Linn 3 år målar tillsamman­s med mamma Noor Alkhos i Stadsteate­rns foajé i Skärholmen.
FOTO: ANGIE GRAY Linn 3 år målar tillsamman­s med mamma Noor Alkhos i Stadsteate­rns foajé i Skärholmen.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Vera, 5, från Bredäng klär ut sig i Kulturhuse­ts foajé.
FOTO: ANGIE GRAY Vera, 5, från Bredäng klär ut sig i Kulturhuse­ts foajé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden