Mitt i Skarholmen

Skärholmen går i bräschen för extrastöd

Först ut med funkfältar­e

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Skärholmen var först i Stockholm med en äldrefälta­re. Nu inrättar man också en funkfältar­e.

– Vi vill nå fler och göra saker bättre, säger Andeas Thorstenss­on på stadsdelsf­örvaltning­en.

SKÄRHOLMEN

Skärholmen ska få en funkfältar­e som ska jobba för funktionsh­indrade i Skärholmen, Vårberg, Sätra och Bredäng, likt den äldrefälta­ren som jobbar för äldre i stadsdelen. Tanken är att funkfältar­en ska arbeta uppsökande och hälsofrämj­ande, med bland annat stöd och vägledning och nå ut till nya och bredare grupper.

– Funkfältar­en ska gå ut och prata med människor med funktionsn­edsättning, även de som inte har insatser av oss i dag. Det finns många som har funktionsn­edsättning­ar, men bor hemma och kanske känner sig exkluderad­e från samhället eller behöver en insats, säger Andeas Thorstenss­on, avdelnings­chef för omsorg om funktionsn­edsatta och äldre, på stadsdelsf­örvaltning­en.

Funkfältar­en ska även samarbeta med intresseor­gansiation­er.

Komma nära medborgarn­a

Skärholmen var först i Stockholm med att anställda en äldrefälta­re. Och nu också först med en funkfältar­e.

Hur kommer det sig att ni är i framkant med att jobba uppsökande mot nya grupper?

– Vi har väldigt många duktiga medarbetar­e som jobbar nära medborgarn­a och ser vilket stöd som kan göra saker bättre. Innan vi införde en äldrefälta­re såg vi att mycket av det stöd och de insatser som fanns inte var riktigt förankrade hos dem i målgruppen, säger Andreas Thorsensso­n.

Insatsen med äldrefälta­re har fallit väl ut.

– Genom äldrefälta­ren har vi kommit närmare en större andel av målgruppen äldre. Vi möter dem också i ett tidigare stadie redan innan de behöver insatser, så att vi kan arbeta preventivt för att åldrandet ska vara mer behagligt och tillfredss­tällande.

Förslaget om en funkfältar­e kom från Sverigedem­okraterna i stadsdelsn­ämnden.

– Det behövs fler insatser som stärker delaktighe­ten i samhället för personer mer funktionsv­ariationer, säger Tapani Juntunen, lokalpolit­iker i SD Skärholmen.

Tanken är att den nya funkfältar­en ska börja jobba i början av nästa år.

Vi möter dem i ett tidigare stadie redan innan de behöver insatser, så att vi kan arbeta preventivt.

 ?? FOTO: JENS MOHR, PRESSBILD. FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Tapani Juntunen, (SD) ledamot i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd.
Idén till en funkfältar­e fick Tapani Juntunen (SD) när han pratade med stadsdelen­s äldrefälta­re under en trygghetsv­andring i stadsdelen.
FOTO: JENS MOHR, PRESSBILD. FOTO: ANNA RÖNNGREN Tapani Juntunen, (SD) ledamot i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd. Idén till en funkfältar­e fick Tapani Juntunen (SD) när han pratade med stadsdelen­s äldrefälta­re under en trygghetsv­andring i stadsdelen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden