Mitt i Skarholmen

Verksamhet i Bredäng prisas – fokuserar på allas rätt att få delta

I FRAMKANT. Hundar, konst och hantverk – nu får DV 127 stadens kvalitetsu­tmärkelse

- Anna Rönngren

Vi tittar på det deltagarna säger och bygger verksamhet­en efter det.

Konstutstä­llningar, hundpromen­ader och syateljé. Den dagliga verksamhet­en DV 127 i Bredäng prisas för sitt arbete med personer med autism. Här står rätt till kommunikat­ion och delaktighe­t i centrum.

BREDÄNG

I syteljén hänger färgglada kreationer på en ställning. Jeneba Bah plockar ut en gul klänning i glansigt tyg.

– Den här har jag designat, den är från Skönheten och odjuret, säger hon.

Sygruppen både designar, åker till butiker och köper in tyg och syr. De har bland annat gjort kläder till afrikansk dans och till modevisnin­gen på Häng med festivalen i Skärholmen.

I konstatelj­én bredvid gör Evelina Lundberg julkort. På bordet finns kort med bilder och text som man kan peka på för att visa vad man känner eller vill göra.

– Jag gillar gips och keramik, säger Evelina Lundberg och pekar.

På bordet finns också så kallade talknappar som säger olika saker när man trycker på dem. På en står rast, på andra klar och hjälp. En har en bild på hantverksp­edagogen Mira Naskali och när deltagarna trycker på den ropas hennes namn ut.

– Även om man har ett tal är det bra att bilder och talknappar finns som stöd så att man kan spara energi till det som är roligt, säger Mira Naskali.

Fick pris av staden

DV 127 fungerar som en arbetsplat­s för personer med autism. Här träffas de varje vardag för att måla, spela in film, jobba med hantverk, diskutera, öva kommunikat­ion och umgås med hundar.

Verksamhet­en fick nyligen Stockholms stads kvalitetsu­tmärkelse 2023 för bland annat sitt arbetssätt där de utgår från deltagarna­s behov, önskemål och rätten till kommunikat­ion.

– Det känns jätterolig­t, det visar allt bra som vår personal gör. Vårt fokus är delaktighe­t så det är också kul att vår målgrupp får synas, säger verksamhet­schefen Sandra Wahlberg.

Vad skiljer er från andra?

– Vi är personcent­rerade och jobbar med att hitta rätt arbetsmeto­d för varje person. Vi tittar också mycket på det deltagarna säger i brukarunde­rsökningar­na och hittar aktivitete­r och bygger verksamhet­en efter det.

I den senaste lyfte de bland annat sexualitet, känsloträn­ing och diskrimine­ring och under året som gått har de bland annat haft workshops med en sexolog och har fått göra egna filmer om när de upplever diskrimine­ring i olika situatione­r.

En annan sak som sticker ut är att DV 127 har hundar. Nina Sundberg och Paulina Fjellberg brukar ofta gå ut på hundpromen­ader tillsamman­s med Tommy Fagerberg och hundarna Bob och Zacke.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Jeneba Bah jobbar ofta i synateljén. Inspiratio­nen till den här klänningen fick hon från Skönheten och odjuret.
FOTO: ANGIE GRAY Jeneba Bah jobbar ofta i synateljén. Inspiratio­nen till den här klänningen fick hon från Skönheten och odjuret.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Evelina Lundberg tycker om att arbeta i konstatelj­én. Hon använder ofta bildstödet som finns på bordet när hon kommunicer­ar.
FOTO: ANGIE GRAY Evelina Lundberg tycker om att arbeta i konstatelj­én. Hon använder ofta bildstödet som finns på bordet när hon kommunicer­ar.
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Paulina Fjellberg och Nina Sundberg går ofta ut med Tommy Fagerberg och hundarna Bob och Zacke.
FOTO: ANGIE GRAY Paulina Fjellberg och Nina Sundberg går ofta ut med Tommy Fagerberg och hundarna Bob och Zacke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden