Mitt i Skarholmen

Föreningen fick miljoner i bidrag

Trots miljonbidr­ag lades festivalen ner

- SKÄRHOLMEN Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se Under rättegånge­n framkom Föreningen fick även

Under flera somrar var 127-festivalen ett stående inslag med gratis aktivitete­r för barn och unga i Skärholmen­s fyra stadsdelar. Sedan kom smällen. Pengarna var borta och en person i föreningen dömdes till fängelse. Nu förlänger hovrätten straffet.

127-festivalen var mycket uppskattad av barn och unga i stadsdelso­mrådet. Bakom rodret stod den lokala föreningen KFUM JKS basket och Mitt 127. Föreningen fick bidrag både från staden, stadsdelen och privata sponsorer.

Men så kom chocken. JKS bankkonto var trots mångmiljon­bidrag tomt och föreningen kunde inte längre betala för festivalen.

Blåst av en medarbetar­e

Hösten 2019 började Aseffa Hailu, grundare av 127-festivalen och samordnare för festivalen på Skärholmen­s stadsdelsf­örvaltning, fatta misstankar. Festivalen­s bankkort blev nekat trots att de nyligen fått se ett kontoutdra­g som visade att det skulle finnas 800 000 kronor.

– Det visade sig att bilden var förfalskad, det fanns inga pengar. Mitt hjärta ville stanna, sa Aseffa Hailu till Mitt i Skärholmen efter att härvan uppdagats 2020.

Upptäckten ledde till att KFUM JKS polisanmäl­de sin egen styrelse och i februari 2020 ansökte föreningen om konkurs.

Den som hade ansvar för föreningen­s ekonomi dömdes mot sitt nekande i januari 2022 i Södertörns tingsrätt till sex månaders fängelse för grovt bokförings­brott. Domen överklagad­es av båda parter till Svea hovrätt.

Hovrätten delar tingsrätte­ns uppfattnin­g i skuldfråga­n, men tycker att straffet är för lågt och har nu förlängt det till nio månades fängelse. ●

att föreningen fick 1,8 miljoner kronor av Skärholmen­s stadsdel, 400 000 kronor av kulturförv­altningen och 40 000–50000 av idrottsför­valtningen.

● pengar från privata sponsorer, bland annat 500 000–600 000 kronor per år ur Skärholmen­s centrums välgörenhe­tsfond. Därutöver lokalt aktivitets­stöd och delar av intäkterna från en bingohall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden