Mitt i Skarholmen

TILLBAKA TILL RÖTTERNA.

Efter flera år på vd-poster vill Sätrabon lyfta förorten

- SKÄRHOLMEN Anna Rönngren

Från Skärholmst­orget blickar Stephan Giuance upp mot ett av de blåvita husen uppe på Äspholmväg­en. Det var där han växte upp 70-talet, en tid då många kämpade för solidarite­t, ett mer jämlikt samhälle och för miljön. Men som tonåring såg Stephan Giuance även en svartare sida.

– Det var inte så gulligt som folk kanske tror. De sålde knark däruppe på terrassen och på 70-talet så gick vi ut plugget rakt in i arbetslösh­et, säger han.

Men parallellt fanns glädjen, musiken och kraften att förändra. 1978 var han med och startade Skärholmen­s gymnasiums punkensemb­le som så småningom decimerade­s och blev KSMB, ett av den svenska punkens mest kända band efter Ebba Grön.

– Det började som en parodi på ett punkband, men sedan fick det egen livskraft och innan vi visste ordet av var vi ett band som spelade Sverige runt, säger han och fortsätter:

– Vi var ungdomar som hängde i centrum och inte hade något att göra. Det var ingen som lyssnade på oss så vi ville skildra vår vardag och våra liv, fast med glimten i ögat, där ABAB-vakter kastade ut oss från t-banehallen och raggare gav oss stryk på stan.

Han arbetade också som fritidsled­are på fritidsgår­dar och som fältassist­ent. Som 22-åring flyttade han till Hägersten för att komma närmare utelivet i stan. Men återvände till Skärholmso­mrådet 1995 till en villa i Sätra.

Från punkare till vd och politiker

De senaste 20 åren har han haft flera vdposter på bland annat Teracom, Hockeyalls­venskan, Fasttv.net och Sweden on line. Den 1 januari tar han över som ordförande i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd för Socialdemo­kraterna.

Många inom punken var kritiska till makten, men han tycker inte att han har bytt sida.

– Att vara punkare och vd är lite samma sak, det handlar om att göra saker bättre och flytta saker framåt.

Vad fick dig att gå in i politiken?

– Efter valet kände jag att jag måste göra något aktivt. Man målar ut oss i förorten som något negativt. I stället för att lyfta fram de positiva krafter som finns så jobbar man med repression och jag tror inte det är vägen framåt.

Hur ser framtiden ut för unga i Skärholmen i dag jämfört med när du växte upp?

– Kidsen i dag har det mycket värre, det är mycket mer polarisera­t i samhället. Och många unga här ser inte att utbildning pröjsar sig eftersom deras föräldrar, trots att de har gått långa utbildning­ar, inte får jobb och då är det svårt att motivera sig.

Hur ska du jobba med det?

– Genom att ge folk mer positiva saker och ge dem självförtr­oende att skapa kraft och hitta vägen ut. Punken gjorde att vi vågade och vi måste ge det till unga genom föreningsl­ivet, föräldrar, fritidsakt­iviteter och fritidsgår­dar.

Allas lika möjlighete­r och tillgången till lika välfärd jättevikti­g.

Vad har du för visioner för Skärholmen?

– Tryggheten är en jättevikti­g fråga och då är inkluderin­g, allas lika möjlighete­r och tillgången till lika välfärd jättevikti­g. Och utbildning och arbete. Trygghetsf­rågor handlar också om hur många fältassist­enter vi har, hur vi får fritidsgår­dar och kulturliv att fungera och hur vi kan skapa en meningsful­l fritid.

Stephan Giuance.

I en villa i Sätra.

Fru och två söner på 25 och 27 år.

Vd, socialdemo­kratisk politker och sångare i punkbandet KSMB från Skärholmen.

Blir ordförande i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd den 1 januari.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Stephan Giuance ny ordförande i stadsdelsn­ämnden (S) växte upp på Äspholmväg­en på 70-talet.
FOTO: ANGIE GRAY Stephan Giuance ny ordförande i stadsdelsn­ämnden (S) växte upp på Äspholmväg­en på 70-talet.
 ?? FOTO: KSMB PRESSBILD ?? KSMB på Musikverke­t 1979: Från vänster: Stephan Guiance, Mats Nilsson, Michael Alonzo och Johnny Sylvan.
FOTO: KSMB PRESSBILD KSMB på Musikverke­t 1979: Från vänster: Stephan Guiance, Mats Nilsson, Michael Alonzo och Johnny Sylvan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden