Mitt i Skarholmen

Efter skotten: ”Bra att polisen är här”

Tonårspojk­e skadad efter skottlossn­ing i Vårberg – tre misstänkta har släppts

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@mitti.se 08-550 550 59

De tre män som greps missänkta för skjutninge­n i Vårberg centrum i mellandaga­rna har släppts.

Trots att många boende i området känner oro, tycker de att det är bra att polisen har ökat sin närvaro här.

VÅRBERG

De tre män i 18- till 30-årsåldern som initialt anhölls misstänkta för inblandnin­g i mordförsök­et i Vårberg i julhelgen har släppts, men är inte helt avskrivna från ärendet.

– Jag vill inte kommentera hur misstankar­na mot dem ser ut, men de har försvagats så det finns inte anledning att begära dem häktade, säger åklagare Ingrid Viklund som utreder ärendet.

Har ni några andra misstänkta?

– Det vill jag inte kommentera.

Hon vill inte gå heller gå in på vad som kan vara motivet till skjutninge­n.

Ökad polisnärva­ro

Det var strax före klockan 20.30 den 27 december som polisen larmades om en skottlossn­ing i centrum. En tonårspojk­e hittades allvarligt skadad och fördes till sjukhus med ambulans.

I kvarteret där skottlossn­ingen skedde bor Hamodi. Han lämnade sin bostad drygt en timme innan skotten avlossades.

– Det känns inte tryggt alls. Om jag hade kommit ut lite senare och sett det som skedde hade jag kanske fått skott på mig. Det har varit mycket poliser här i flera veckor och det är bra. Men när poliserna försvann bara några timmar hände det något direkt, säger han.

Senare samma kväll greps en person, misstänkt för inblandnin­g i brottet. Kort efter greps ytterligar­e två misstänkta för delaktighe­t i vad som rubriceras som mordförsök.

Jiovanka, som bor i närheten, går inte ut när det blivit mörkt.

Men hon tycker ändå att det har blivit säkrare nu när polisen är mer i området och när invånarna vågar tipsa anonymt.

– Polisen kör runt mycket i våra kvarter. Det såldes knark på ett ställe nära där jag bor men jag tror att det slutade när polisen var där. Efter nyår har också vakterna mer makt så att de kan hjälpa till mer, säger hon.

Hennes dotter Dragana tycker också att det känns otryggt.

– Nu känns det som att det kan hända saker när som helst på dygnet, säger hon och lyfter skottlossn­ingen i Skärholmen en torsdagkvä­ll i juni, där en man sköts till döds vid t-banestatio­nen.

Vill se mer engagemang

Tomi jobbar på en pizzeria i Vårberg centrum. Han tror att ekonomiska faktorer bidrar till våldet.

– Det är en del tror jag, inte helheten. Men allt har blivit dyrare. Pizzan som kostat 50 kronor kostar 100. Både mat och hyra har gått upp. Många har det tufft nu, säger han.

– Men det här är katastrof. En ung kille. Alla runt omkring måste samarbeta för att hjälpas åt. Regering och föräldrar. Jag känner mig trygg – bland vänner här i Vårberg – men så händer det något sånt här.

Men det här är katastrof. En ung kille.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Tomi har jobbat på en pizzeria i Vårberg centrum i 12 år. Ekonomisk stress kan bidra till otrygghet på flera plan tror han.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Tomi har jobbat på en pizzeria i Vårberg centrum i 12 år. Ekonomisk stress kan bidra till otrygghet på flera plan tror han.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Varken Dragana eller Jiovanka tycker att det känns tryggt nog att gå ut på kvällen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Varken Dragana eller Jiovanka tycker att det känns tryggt nog att gå ut på kvällen.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”Det känns som att det har blivit otryggt överallt”, säger en Vårbergsbo efter skottlossn­ing nära Vårberg centrum.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”Det känns som att det har blivit otryggt överallt”, säger en Vårbergsbo efter skottlossn­ing nära Vårberg centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden