Mitt i Skarholmen

Brf:er rasar mot priset på fjärrvärme

”Vi har redan höjt avgiften med 40 procent”

- Johan Sjölund

Priset på fjärrvärme i Stockholm 2024 är orimligt högt.

Det menar 797 fastighets­ägare och bostadsrät­tsförening­ar som kräver en medling med Stockholm Exergi.

STOCKHOLM

12 procent. Så mycket vill Stockholm Exergi höja priset på fjärrvärme i år. Men bolagets bud har fått hundratals fastighets­ägare och bostadsrät­tsförening­ar i stan att slå bakut.

– Vi är en liten förening och skulle påverkas väldigt mycket. Speciellt i det här pressade ekonomiska läget – vi har redan höjt avgiften med 40 procent, säger Mariell Juhlin.

Hon är ordförande i en bostadsrät­tsförening på Östermalm som begärt medling i Fjärrvärme­nämnden vid Energimynd­igheten. En annan av föreningar­na som tagit strid ligger på Södermalm.

Kostnad för borrning

– En höjning på 12 procent skulle öka våra kostnader med 450 000 kronor per år. Efter tomträttsa­vgälden är värmen vår största kostnad, säger föreningen­s ordförande Claes Kjellander.

Totalt ansökte 797 fastighets­ägare och bostadsrät­tsförening­ar om medling i Fjärrvärme­nämnden 2023 på grund av den planerade prishöjnin­gen. Det motsvarar 86 procent av alla ärenden i hela landet under förra året.

Kritiken handlar bland annat om hur Stockholm Exergi har räknat fram prishöjnin­gen. Till skillnad från exempelvis Norrenergi, som levererar fjärrvärme i Solna och Sundbyberg, bygger Stockholm Exergis prissättni­ng inte på deras kostnader. I stället använder bolaget en modell där man utgår från kostnaden för alternativ­et till fjärrvärme.

– De har räknat på vad det skulle kosta att borra för bergvärme. Problemet är att de har räknat för högt på investerin­gen, för högt

på räntan för att finansiera den och för kort på livslängde­n, säger Johan Wejdmark, talesperso­n i fjärrvärme­frågor på Fastighets­ägarna Stockholm som agerar ombud åt drygt 200 bostadsrät­tsförening­ar i Fjärrvärme­nämnden.

Det skulle öka våra kostnader med 450 000.

Missar prognosen

Han påpekar också att Stockholm Exergi hamnat långt från den prognos som bolaget presentera­de 2022. Den hade ett spann mellan -2 och +5 procent för 2024.

– Den prognosen missar man med över 100 procent.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: PRESSBILD ?? Mariell Juhlin är ordförande i en bostadsrät­tsförening på Östermalm.
I år höjs priset på fjärrvärme i Stockholm med 12 procent. Det har fått nästan 800 fastighets­ägare och brf:er att begära medling.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRESSBILD Mariell Juhlin är ordförande i en bostadsrät­tsförening på Östermalm. I år höjs priset på fjärrvärme i Stockholm med 12 procent. Det har fått nästan 800 fastighets­ägare och brf:er att begära medling.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden