Mitt i Skarholmen

Orsak till dödsolycka i hiss i Vårberg oklar

Ingen fara att åka i liknande hissar

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

En hissteknik­er dog efter att ha blivit fastklämd när han utförde ett servicearb­ete i ett bostadshus i närheten av Vårbergs centrum.

– Det här är en fruktansvä­rt tragisk händelse, säger Eleonor Eriksson, vd på Er hisspecial­ist.

Det var den 29 december som mannen och hans kollega kom till bostadhuse­t på Storholmsb­ackarna för att åtgärda besiktning­sanmärknin­gar. De båda hissteknik­erna jobbade på olika platser i huset och efter ett tag hörde kollegan mannen skrika. Det framgår av hissfirman Er hisspecial­ists anmälan till Arbetsmilj­överket.

Hon ringde upp mannen men fick inget svar och körde då ner i hissen och öppnade dörren och hittade sin kollega liggandes livlös och blodig.

Mannen fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

– Det här är en fruktansvä­rt tragisk händelse där vi har förlorat en kär vän och arbetskamr­at. Våra tankar riktas främst till den avlidnes familj och nära vänner under denna ytterst svåra tid, säger säger Eleonor Eriksson, vd på Er Hisspecial­ist.

Några svar på vad som orsakat olyckan har hon i dagsläget inte.

– Vi förstår att det finns ett intresse och behov av informatio­n kring händelsen. Därför samarbetar vi fullt ut med polisen och andra myndighete­r i deras utredninga­r. Men när utredninge­n pågår är det inte möjligt för oss att spekulera i vad som orsakat olyckan, det får utredninge­n utvisa, säger hon.

Hur ska ni f rhindra att det h nder igen?

– Vi har påbörjat en internutre­dning. Vårt mål är att noga granska händelsefö­rloppet och vidta åtgärder för att säkerställ­a att våra interna processer och säkerhetsf­öreskrifte­r är robusta och skyddar våra medarbetar­e på bästa möjliga sätt.

Inväntar besiktning

Händelsen är rubricerad som vållande till annans död samt arbetsmilj­öbrott och utreds av bland andra polisen. Huset på Storholmsb­ackarna ägs av Svenska bostäder som har stängt av hissen efter olyckan. I området finns flera hissar av samma modell, men enligt dem är det ingen risk att boende som åker i liknande hissar skadas.

– Olyckan skedde i samband med att en servicetek­niker befann sig uppe på hisskorgen­s tak. Exakt vad som orsakade olyckan kan vi inte kommentera förrän de pågående utredninga­rna är slutförda. Men det vi vet är att denna typ av olycka inte kan drabba någon som befinner sig inuti hissen, säger Ida Strutt, kommunikat­ionschef på Svenska bostäder.

De inväntar nu en slutbesikt­ning av hissen innan den kan tas i bruk igen.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Hissen på Storholmsb­ackarna där olyckan inträffade var från 2016.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Hissen på Storholmsb­ackarna där olyckan inträffade var från 2016.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ??
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden