Mitt i Skarholmen

”Vi kan inte köpa centrum som inte är till salu”

Bostads- och fastighets­borgarråde­t Clara Lindblom (V) håller med om att många centrum sköts dåligt, men att frågan är svår att lösa när det gäller privatägda centrum.

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

– De lokala centrumen har en oerhört stor betydelse för tryggheten, trivseln och tillgången till närservice i våra stadsdelar. Men många centrum har sålts ut och hamnat i händerna på oseriösa fastighets­ägare som låter dem förfalla, säger Clara Lindblom (V).

Vilka tycker ni de är?

– Det finns tyvärr flera lokala centrum som skulle behöva rustas upp och skötas betydligt bättre än i dag. Sätra, Vårberg och Rågsveds centrum är bara några exempel.

I dag äger de kommunala bostadsbol­agen inga klassiska centrumanl­äggningar, men är delägare i flera av stadens centrumbeb­yggelser.

När och varför såldes centrumen?

– Det var allmännytt­an som byggde en stor del av förortens centrumanl­äggningar under 50- och 60-talet. Sedan fanns ett kommunalt bolag som hette Centrumkom­paniet

som köpte bland annat Västermalm­sgallerian, Tensta centrum, Rinkeby centrum och Fältöverst­en i omgångar av allmännytt­an. Men i dag har alla de här centrumen sålts av i olika paket under borgerliga styren, Clara Lindblom.

Rivning och ombyggnad av Sätra centrum skulle enligt planen ha påbörjats 2022. Men allt står still eftersom fastighets­ägaren saknar finansieri­ng.

Tycker ni att Stockholms stad borde försöka köpa centrumet?

– Vi kan tyvärr inte köpa ett centrum som inte är till salu.

Hur tänker ni långsiktig­t när det gäller ägande av centrumanl­äggningar runt om i staden?

– Vi ser hellre att centrum ägs och förvaltas av våra kommunala bostadsbol­ag än av kommersiel­la aktörer, särskilt i ytterstade­n. De kommunala bolagen är bättre på att se värdet som lokalt välfungera­nde centrum har för de boende och de bedriver redan ett viktigt trygghetsa­rbete i staden, speciellt i förorterna. Men att köpa tillbaka något som redan sålts ut är som sagt en annan femma.

 ?? FOTO: MAURITS OTTERLOO ?? Clara Lindblom (V), fastighets- och bostadsbor­garråd.
FOTO: MAURITS OTTERLOO Clara Lindblom (V), fastighets- och bostadsbor­garråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden