Mitt i Skarholmen

Lofsan kastades ner för trappa flera gånger

Granne hörde skrik och larmade

- Anna Rönngren

Katten Lofsan kastades gång på gång ner för en trappa i Bredäng.

– Det är väldigt obehagligt att det rör sig någon i området som hoppar på en oskyldig katt, säger ägaren Maria.

BREDÄNG

Det var lördagen den 6 januari som en man på Frimurarvä­gen i Bredäng hörde skrik och buller i trappuppgå­ngen. Han trodde först att det var en barnfamilj med en bebis som kommit in i huset, men när han tittade ut genom titthålet i ytterdörre­n såg han en ung kille som kastade en katt ner för trappan.

– Han slängde omkring med henne och tog upp henne och kastade henne ner för källartrap­pan upprepade gånger, så att hon skrek högt, säger Maria som äger katten Lofsan och bor i huset bredvid mannen som upptäckte det hela.

Djurplåger­iet avbröts när grannen öppnade sin ytterdörr. Då sprang killen därifrån och grannen ringde på hos Maria och hennes sambo och berättade vad som hade hänt. Han polisanmäl­de även djurplåger­iet.

– Lofsan var väldigt skrämd under natten, gick undan och ville inte äta. Men nu verkar hon må bra igen, säger Maria.

”Det är väldigt obehagligt”

Efter händelsen håller de henne inomhus om de själva inte är hemma och kan hålla koll på henne.

– Det är väldigt obehagligt att det rör sig någon i området som hoppar på en oskyldig katt. Man undrar ju vad som hade hänt om grannen inte hade öppnat, hade han haft ihjäl henne då, säger Maria.

Ärendet utreds av Lena Jacobsson på polisens djurskydds­grupp.

– Djurplåger­i är svåra brott att utreda eftersom man måste bygga hela ärendet på att det finns vittnen och att man kan säkerställ­a djurets skador. Så det kan många gånger vara ganska svårt att bevisa, säger hon.

Man undrar ju vad som hade hänt om grannen inte öppnat, hade han haft ihjäl henne då?

Vad får man för straff för djurplåger­i?

– Djurplåger­i av normalgrad­en har två års fängelse i straffskal­an och grovt djurplåger­i upp till fyra år. Men i Sverige är det väldigt sällsynt att man dömer ut fängelsest­raff. Det brukar stanna vid böter eller villkorlig dom, säger Lena Jacobsson.

Är det några djur som är mer utsatta för djurplåger­i?

– Hundar och katter ligger högt upp på skalan, men det beror kanske på att det är en större risk att någon annan ser vad som pågår.

Polisen har i dagsläget inte fått in några fler anmälninga­r om djurplåger­i i området.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Katten Lofsan får tillbringa mer tid inomhus efter att hon upprepade gånger kastades ner för en trappa på Frimurarvä­gen.
FOTO: PRIVAT Katten Lofsan får tillbringa mer tid inomhus efter att hon upprepade gånger kastades ner för en trappa på Frimurarvä­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden