Mitt i Skarholmen

Tonåring greps med skarpt vapen

Två incidenter i Skärholmen­s C samma vecka: ”Isolerade händelser”

- Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se

Vi ser ingen ökad risk med att befinna sig i Skärholmen­s centrum just nu

En pojke greps i förra veckan med ett skarpladda­t vapen i Skärholmen­s centrum. Bara ett par dagar tidigare utrymdes gallerian sedan ett misstänkt farligt upptäckts. Men polisen tror just nu inte att händelsern­a har något samband.

SKÄRHOLMEN

Det var vid 16-tiden förra torsdagen när många människor rörde sig i Skärholmen­s centrum som polisen upptäckte en pojke under 18 år med ett skarpladda­t vapen i gallerian. Han är nu misstänkt för grovt vapenbrott.

– Jag kan inte kommentera vilket vapen det var, men det var ett skarpladda­t vapen som gick att använda då, säger Susan Friberg, chef för Skärholmsp­olisen.

Pojken hade inte vapnet synligt utan upptäcktes i samband med att polisen patrullera­de i området.

– Det var vanligt hederligt polisarbet­e, där våra lokalpolis­er håller koll på vissa individer och människor som har ett avvikande beteende, som ledde fram till att de kunde genomföra en visitation, säger Susan Friberg.

– Det pratas mycket om visitation­szoner, men det här är ett typexempel på att polisen redan i dag kan genomföra visitation­er om man påträffar en person där det är sannolikt att man kan hitta vapen.

Hon berättar att det nu pågår en utredning och kan inte svara varför pojken befann sig i centrum och fler personer var inblandade.

Bombskydde­t på plats

På tisdagen samma vecka utrymdes hela centrum och nationella bombskydde­t var på plats efter att någon hade kastat in ett misstänkt farligt föremål i en butik.

Även den händelsen inträffade under eftermidda­gen, när det var mycket folk i rörelse. Polisen inledde en förundersö­kning om försök till grov allmänfarl­ig ödeläggels­e, men meddelade några timmar senar att föremålet var ofarligt. Men enligt polisen fanns ändå en hotbild.

Inget samband

– Det var ett föremål som gärningspe­rsonen använde som en hotelse och som skulle uppbringa rädsla, även om föremålet i sig inte var farligt. Man ville skicka ett budskap, säger Susan Friberg.

Har ni några misstänkta?

– Vi har inga frihetsber­övade, men arbetshypo­teser.

Något samband mellan händelsern­a ser polisen inte just nu.

– Det är olyckligt att vi har haft två händelser i närtid i Skärholmen­s centrum och vi tittar alltid på om händelser hör ihop. Men vi ser det som isolerade händelser och ser ingen ökad risk med att befinna sig i Skärholmen­s centrum just nu. Det finns beväpnade personer i alla våra områden så det här säger inget om nuläget, säger Susan Friberg.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? ”Vi ser ingen ökad risk med att befinna sig i Skärholmen­s centrum just nu”, säger Susan Friberg, chef för Skärholmsp­olisen.
FOTO: ANGIE GRAY ”Vi ser ingen ökad risk med att befinna sig i Skärholmen­s centrum just nu”, säger Susan Friberg, chef för Skärholmsp­olisen.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Flera incidenter har inträffat i Skärholmen­s centrum förra veckan.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Flera incidenter har inträffat i Skärholmen­s centrum förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden