Mitt i Skarholmen

De ska förhindra

In hos polisen i Skärholmen. Samarbetet gör att de tidigare upptäcker och kan hjälpa unga som är på väg in i kriminalit­et. – Vi hoppas och tror att vi förhindrat nyrekryter­ing, säger socialsekr­eteraren Karolin Ishak. Bättre samarbete mellan socialtjän­st o

- Anna Rönngren

Vi hoppas och tror att vi förhindrat nyrekryter­ing.

De kriminella gängen går allt lägre ner i åldrarna när de rekryterar. Många unga lockas in med pengar eller erbjuds status och något de uppfattar som gemenskap. Det kan också handla om att de inte vågar säga nej när någon i området ber om en tjänst.

För att få bukt med problemet testas nya metoder. I Skärholmen har tre socialsekr­eterare flyttat in hos polisen och jobbar tätt tillsamman­s med deras ungdomsgru­pp. Samarbetet har pågått i drygt två år och innebär bland annat att socialtjän­sten sitter med på polisens möten och tar del av deras lägesbild och förmedlar den till socialtjän­sten.

Snabbhet och en tidig kontakt är viktigt när man jobbar med unga.

– Innan socialtjän­sten satt hos oss var samarbetet trögt. Det tog längre tid att få tag på personer och att veta vem vi skulle prata med. Nu får vi tag i rätt person mycket snabbare vilket är positivt, säger Josefin Gillving, chef för Skärholmsp­olisens ungdomsgru­pp.

Kan bryta sekretesse­n

Samverkan sker i första hand genom att socialtjän­sten har familjens samtycke. Men socialtjän­sten har även rätt att bryta sekretesse­n i brottsföre­byggande syfte när de får informatio­n om att en ung person rör sig i kriminella

kretsar eller på fel platser. Det underlätta­r tidiga insatser som att dela informatio­n gällande oro för olika personer i området och att göra upp planer för hur de ska arbeta kring dem.

– Socialtjän­sten kan få informatio­n långt före oss, innan ett brott har begåtts, om att en person sticker ut genom sitt beteende. När vi får den informatio­nen så kan vi förmedla den till våra poliser i yttre tjänst så att de kan hålla koll när de stöter på personen, säger Josefin Gillving.

De menar att samarbetet har gett goda resultat.

– Vi hoppas och tror att vi förhindrat nyrekryter­ing, säger Karolin Ishak, socialsekr­eterare i Skärholmen.

Socialtjän­sten utbildar också polisen i hur man ska göra orosanmäln­ingar och vad som är viktigt att de får med, så att socialtjän­sten kan agera och se till att de unga som behöver

får hjälp. Det är exempelvis viktigt att ha med detaljerad informatio­n om miljön och vad det är i en persons beteende som utmärker sig och gör att man oroar sig. Men också hur föräldrarn­a agerar och hur de reagerar och ser på oron som polisen har.

– Orosanmäln­ingarna och kvalitet på dem ökar och det är bra för det behövs för att socialtjän­sten ska kunna agera, säger Josefin Gillving.

Med på husrannsak­an

Nytt för i år är också att socialtjän­sten ska få vara med när polisen gör olika tillslag och husrannsak­ningar, och möta och jobba med familjen och ungdomen på plats. Att vara på plats i kritiska lägen tror de ska göra stor skillnad.

– Oftast är det en väldigt upprörande situation för föräldrarn­a när polisen kommer och gör husrannsak­an.

Tanken är att vi ska få ett bra möte och ett bra samtal om vi fångar upp dem direkt och det är tydligt svart på vitt vad oron handlar om, säger Johanna Holmsten socialsekr­eterare på Hägersten/Älvsjö stadsdelsf­örvaltning.

– Ibland hämtar polisen även in en ung person på förhör och då tror vi att det är jättebra att socialtjän­sten finns med och kan fånga upp föräldrarn­a och ungdomen.

Polisen ser tydliga fördelar med att socialtjän­sten är med redan från start.

– När socialtjän­sten är med så blir föräldrar mer motiverade att samarbeta med dem och det är viktigt, för om de är negativt inställda till socialen och polisen så blir ju oftast barnen och ungdomarna det, säger Josefin Gillving och fortsätter:

– Vi är ju inte där för att vara dumma utan för att hjälpa dem att förhindra en dålig utveckling innan det är för sent. Det är mycket lättare att bryta dåliga beteende och mönster tidigt än när man sitter där med 10-15 år av svårare brottsligh­et.

 ?? ??
 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Josefin Gillving, chef för ungdomsgru­ppen Skärholmsp­olisen.
FOTO: ANGIE GRAY Josefin Gillving, chef för ungdomsgru­ppen Skärholmsp­olisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden