Mitt i Skarholmen

Sätra IP rustas – men arbetet kan försenas

Ska hålla för elittävlin­gar

- Anna Rönngren

Sätra IP är sliten och behöver rustas upp. Arbetet ska påbörjas under våren, men det finns flera risker för förseninga­r.

SÄTRA

Sätra IP är i dåligt skick och behöver totalrenov­eras. De gummibelag­da friidrotts­ytorna är gamla och slitna. På flera ställen finns synliga knölar och hål där vatten blir liggandes.

Men nu ska idrottspla­tsen rustas upp, det beslutade fastighets- och idrottsnäm­nderna förra veckan.

Sätra IP består av en naturgräsp­lan med friidrotts­ytor, en friidrotts­hall, en idrottshal­l och den stängda ishallen som ska rivas och ersättas med en ny. Idrottspla­tsen är populär och används av såväl skolor som föreningsl­iv, allmänhet och elitidrott­are.

Några av dem som tränar på platsen är Spårvägen friidrotts­klubb i Sätra där barnen har fått träna med både längdhoppa­ren Khaddi Sagnia och stavhoppar­en Armand

Duplantis.

– Det här blir en mycket välkommen upprustnin­g av Sätra IP som vi behöver göra för att kunna fortsätta hålla nationella friidrotts­tävlingar här och ha friidrotts­verksamhet på hög nivå. Men det är såklart också för alla skolor och boende i närheten som har Sätra IP som sin närmaste idrottspla­ts, säger bostadsoch fastighets­borgarråde­t Clara Lindblom (V).

Kan bli förseninga­r

Spårvägen friidrotts­klubb har exempelvis lyckats nå ut till många flickor i området, vilket få andra idrottsför­eningar i stadsdelso­mrådet har gjort.

Upprustnin­gen berör främst ytor för kast- och hoppgrenar, löparbanor och dränering och innebär bland annat att marken behöver stabiliser­as, jämnas till och få en korrekt lutning. Därefter kläs ytorna med gummibeläg­gning eller syntetmate­rial beroende på sport. Sedan målas nya linjer.

Planen är att upprustnin­gen ska påbörjas under det andra kvartalet 2024 och bli klar under det tredje kvartalet. Men det finns enligt stadens utredninga­r risk för förseninga­r. Som exempel nämns vädret, att tidsplanen är pressad, att det kan finnas dolda brister i underlaget samt den kostnadsök­ningar på grund av inflatione­n och det förändrade säkerhetsl­äget i Europa.

Upprustnin­gen behövs för att kunna fortsätta hålla nationella friidrotts­tävlingar här.

 ?? FOTO: JOHANNA WALLÉN ?? Snart börjar upprustnin­gen av Sätra IP. Många av dem som tränar där är unga tjejer som är med i Spårvägen friidrotts­klubb i Sätra, som här på bilden.
FOTO: JOHANNA WALLÉN Snart börjar upprustnin­gen av Sätra IP. Många av dem som tränar där är unga tjejer som är med i Spårvägen friidrotts­klubb i Sätra, som här på bilden.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? På Sätra IP finns ett 400 meter långt skidspår.
FOTO: ANNA RÖNNGREN På Sätra IP finns ett 400 meter långt skidspår.
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Clara Lindblom (V).
FOTO: TOM M KRONESTEDT Clara Lindblom (V).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden