Mitt i Skarholmen

Efter grannarnas kritik – höghusen blir radhus

Fyror och femmor planeras

- Anna Rönngren

Många boende har varit kritiska till byggplaner­na på Järnbärarv­ägen i Bredäng. Bland annat för höjden på husen. Nu görs delar av området om till radhus.

Stadens tanke var att bygga 80 nya hyresrätte­r i det kuperade området mellan Järnbärarv­ägen och Tankebygga­rbacken i Bredäng. I det nya kvarteret planerades tre sexvånings­hus som skulle länka samman den befintliga bebyggelse­n av radhus med de höga skivhusen.

Eftersom området är starkt kuperat med höjdskilln­ader på upp till 17 meter var planen att de nya husen skulle ha tre våningar mot Tankebygga­rbacken

och sex våningar med indragna övervåning­ar åt Järnbärarv­ägen.

Efter kritiken hus görs om

Förslaget har varit ute på samråd och flera är kritiska. De har bland annat haft synpunkter på höjden på husen, att det försvinner natur, att det försvinner sol och att de får sämre utsikt. På grund av kritiken sköts planen upp och stadsbyggn­adsnämnden gjorde ett besök i området.

– Vi kommer att studera höjden och utformning­en, det finns även ett antal andra synpunkter som måste utredas, sa Tara Nezhadi, stadsplane­rare på stadsbyggn­adskontore­t till Mitt i Skärholmen i oktober.

Nu har byggplanen arbetats om och det planerade huset mot Tankebygga­rbacken byts ut mot en länga med nio radhus.

– Efter de synpunkter som kommit in under samrådet har vi kommit fram till att längan längs Tankebygga­rbacken är mer lämpad för radhus än för flerbostad­shus, säger Bastien Lacombe, projektled­are på exploateri­ngskontore­t.

Det har även tillkommit en ny byggyta vid vändplanen vid Tankebygga­rbacken där det görs plats för ytterligar­e tre radhus.

– Ett av motiven till att vi vill testa radhus är också att det är brist på större lägenheter i Bredäng.

Hur stora blir bostäderna? – Det är inte spikat, men ambitionen är att det ska bli fyror och femmor. Som vi har förstått det så är inte det viktigaste själva ytan utan det viktiga är att det blir fler rum.

Hur utformning­en av radhusen ska bli är ännu inte klart. De andra två husen vid Järnbärarv­ägen blir kvar som tidigare planerats. Där blir det nu 60 hyresrätte­r säger Bastien Lacombe.

Det är brist på större lägenheter i Bredäng

anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

 ?? FOTO: ILLUSTRATI­ON: AIX ARKITEKTER ?? Planen var att huset skulle ha tre våningar mot Tankebygga­rbacken och sex mot Järnbärarv­ägen. Nu ersätts det av radhus.
FOTO: ILLUSTRATI­ON: AIX ARKITEKTER Planen var att huset skulle ha tre våningar mot Tankebygga­rbacken och sex mot Järnbärarv­ägen. Nu ersätts det av radhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden