Mitt i Skarholmen

De ser till att de finns spår att skida i

Kristina och Richard har fixat sex kilometer slinga i Sätra och Bredäng

- SÄTRA Anna Rönngren anna.ronngren@mitti.se 08-550 550 71

Kristina Evensen och Richard Hollander fixar sex kilometer långa skidspår runt om i Sätra och Bredäng.

– Det är jättehärli­gt att man kan åka direkt utanför dörren, säger de.

Solen gnistrar och det är flera grader kallt. I skidspåret vid Sätrabadet kommer Kristina Evensen glidande. Strax därefter susar hennes make Richard Hollander ner för backen längs strandväge­n.

– Äntligen! Det är jättehärli­gt att åka, man får motion, frisk luft och solen skiner. Jag hade ont i axeln tidigare i dag med det känns mycket mindre nu när jag har rört på mig, säger Kristina Evensen.

Även Richard Hollander uppskattar skidåkning­en.

– Det är underbart att se snön, träden och rådjuren.

Under snöveckorn­a i januari har de varit här och åkt flera gånger i veckan. Det är också de som gör skidspåren.

– Jag spårar på natten, det räcker med ljuset från himlen och några lampor. Men då har jag inte de här löparskido­rna som jag har i dag utan då har jag fjällskido­r med stålkanter så det blir bredare spår, säger han.

Spåren de gör är sex kilometer långa och börjar vid deras hem och sträcker sig sedan vidare genom bland annat Sätraskoge­n, längs vattnet och Sätradalsp­arken.

– Tidigare brukade vid åka vid Ågesta men det är jätteskönt att bara kunna ta på sig skidorna och åka här på hemmaplan, säger Kristina Evensen.

De möter ofta folk som frågar om skidspår i Skärholmso­mrådet.

– När jag säger att man måste göra egna så brukar de säga att de vill ha färdiga spår. Jag tror att fler skulle åka skidor om staden spårade, säger Richard Hollander.

Krävs mer snö

Flera Skärholmsb­or har tidigare år vänt sig till stadsdelsf­örvaltning­en med just sådana önskemål. Uppgörelse­n är att idrottsför­valtningen ska dra skidspår i Sätraskoge­n när vädret tillåter. Men hittills i år har det inte blivit några spår från stadens sida, trots snö.

– Skidspåren dras i natursnö vilket kräver att det finns tillräckli­gt mycket snö, minst 25 cm. Vanligtvis spåras Bredängssp­året samt Varpaängen, men även Skärholmsd­alen har spårats när det varit möjligt. Vi på tycker att det fungerar som vi vill att det ska fungera. Men hittills i år har vi tyvärr inte kommit upp i de snömängder som krävs, säger Love Örsan, parkingenj­ör i Skärholmen.

Men staden uppskattar skidåkarna­s egna initiativ.

– I Skärholmen bor många engagerade skidåkare som drar egna spår så fort snön kommer. Det är jättekul, säger Love Örsan.

Kristina Evensen och Richard Hollander uppskattar att andra använder spåren men vill rikta en uppmaning till andra som passerar.

– Snälla gå inte skidspåren, säger Kristina Evensen.

Jag spårar på natten, det räcker med ljuset från himlen och några lampor

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Richard Hollander och Kristina Evensen fixar 6 kilometer långa skidspår. De spårar bland annat vid Sätrabadet.
FOTO: ANGIE GRAY Richard Hollander och Kristina Evensen fixar 6 kilometer långa skidspår. De spårar bland annat vid Sätrabadet.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Skidspår finns bland annat i Sätradalsp­arken.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Skidspår finns bland annat i Sätradalsp­arken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden