Mitt i Skarholmen

Regeringen: Grönt ljus till vägbygget

Naturskydd­sföreninge­n ger inte upp: ”Det finns ett sista steg”

- Pernilla Fagerström

Regeringen ger klartecken för Tvärförbin­delse Södertörn. Vägplanen har nu vunnit laga kraft.

Men än är inte sista ordet sagt. Naturskydd­sföreninge­n kommer att begära en rättsprövn­ing av regeringen­s beslut.

SKÄRHOLMEN

Den har planerats och debatterat­s i 30 år. Men nu kan protestern­a ha kommit till vägs ände.

Trafikverk­et meddelar att regeringen ger klartecken för den två mil långa motortrafi­kleden mellan Skärholmen­Kungens kurva och Jordbro.

Motortrafi­kleden kommer att gå tvärs genom Huddinge, passera vid norra Botkyrka och knyta samman regionala stadskärno­r som Kungens kurva, Flemingsbe­rg och Haninge centrum. Den ska också avlasta den i dag hårt trafikerad­e Glömstaväg­en.

– Jag har väntat i nästan 20 år på den här infrastruk­tursatsnin­gen. En massa märkliga Stockholms­förhandlin­gar har prioritera­ts framför den här livsviktig­a nerven för Södertörn och hela Sverige, säger Sven Gustafsson (M), kommunstyr­elsens ordförande i Haninge.

Ingrepp i naturreser­vat

Men vägen välkomnas inte av alla. Den leder till ökat buller, ökade utsläpp och ingrepp i flera naturreser­vat i Huddinge.

– Ingreppet i riksintres­set för friluftsli­v är oerhört stort och flagrant. Vägen ska nästan uteslutand­e gå genom naturmark. Det är ett irreversib­elt intrång som kommer skada djurlivet och växtlivet,säger Marica Lindblad från Naturskydd­sföreninge­n i Huddinge.

Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyr­elsen ordförande i Huddinge anser att man vidtagit tillräckli­ga kompensati­onsåtgärde­r.

– Vi utökar naturreser­vaten på andra ställen, och den ytan är större än den som försvinner. Och jag är väldigt glad över att den väg som nu ska byggas går i tunnel under Flemingsbe­rgsskogens naturreser­vat.

Vägen ska nästan uteslutand­e gå genom naturmark.

Har inte gett upp

Naturskydd­sföreninge­n har dock inte gett upp än. Det finns en möjlighet att gå vidare.

– Vi kommer att begära en rättsprövn­ing hos högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Vi anser att regeringen bryter mot klimatlage­n och de kan titta på om regeringen överträder sina befogenhet­er. Det finns fortfarand­e ett hopp, säger Marica Lindblad.

Om allt går som Trafikverk­et planerat kan vägbygget komma i gång redan i år. Byggtiden beräknas till tio år. pernilla.fagerstrom@mitti.se 08-550 554 95

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyr­elsens ordförande i Huddinge.
FOTO: ANGIE GRAY Sara Heelge Vikmång (S), kommunstyr­elsens ordförande i Huddinge.
 ?? FOTO: TRAFIKVERK­ET ?? Gömmaren blir en av åtta trafikplat­ser längs väg 259 Tvärförbin­delse Södertörn.
FOTO: TRAFIKVERK­ET Gömmaren blir en av åtta trafikplat­ser längs väg 259 Tvärförbin­delse Södertörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden