Mitt i Skarholmen

Höjt stöd för att minska kunskapskl­yftorna

För att minska kunskapskl­yftorna mellan elever med olika bakgrund, höjer Stockholms stad den socioekono­miska ersättning­en. Bland annat Rinkebysko­lan får drygt 50 000 kronor per elev.

- Mathilda Nilsson mathilda.nilsson@mitti.se

STOCKHOLM

Elevers bakgrund väger tungt för deras prestation­er, enligt den senaste PISArappor­ten.

Därför höjer det rödgröna styret i år den socioekono­miska ersättning­en till Stockholms skolor med 133 miljoner kronor. Totalt tilldelas 1,5 miljarder.

För en skola med många elever med svag socioekono­misk bakgrund innebär det mellan 5 000 och 60 000 kronor per elev under 2024.

– De skolor med tuffast förutsättn­ingar kan stärka upp med ännu fler pedagoger, servera frukost eller utöka simundervi­sningen. De här resurserna behövs, och gör stor skillnad, säger Emilia Bjuggren (S), skolborgar­råd.

Skolorna med högst socioekono­miskt index och högst ersättning är Rågsveds grundskola, Rinkebysko­lan

och Gullingesk­olan.

Rinkebysko­lan har fått stödet sedan flera år tillbaka och det har gjort skillnad, säger Martin Malmberg, rektor på skolan.

– Stödet har gått till att vi nu har hundra procent behöriga lärare och pedagoger med specialkom­petens, säger han.

För vår del är systemet fantastisk­t bra.

Fler klarar skolan

Även till ett elevhälsot­eam med en kurator, skolsköter­ska och skolsocion­om på heltid. I år får Rinkebysko­lan över 50 000 kronor per elev.

– När vi har nyttjat tillägget på rätt sätt ser vi att vi har fler elever som går ut nian med gymnasiebe­hörighet, och elevernas meritvärde har ökat från 155 poäng till 206 poäng. För vår del är systemet fantastisk­t bra.

Opposition­sborgarråd Christofer Fjellner (M) är däremot kritisk.

– Vi har det högsta socioekono­miska stödet i landet, ändå ser vi otroliga skillnader i resultat. Innan man vet hur pengarna används och hur det gör störst skillnad så är det djupt oansvarigt att hälla in mer pengar.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? Rinkebysko­lan får över 50 000 kronor per elev i socioekono­misk ersättning.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD Rinkebysko­lan får över 50 000 kronor per elev i socioekono­misk ersättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden