Mitt i Skarholmen

Rekordstor­a skulder märks inte på stan

- Louise.bornhall @mitti.se

LJUSET. Äntligen märks det att dagarna blivit längre. Och gör för humöret.

Ökat tryck på

subvention­erade matbutiker. Skenande räntekostn­ader på bolån. Paprika som blivit lyxvara. Inbromsnin­g i bostadsbyg­gandet. Det är en underdrift att säga att det snackats mycket om ekonomi de senaste åren. Många har det tufft, svångremme­n dras åt även för folk som tidigare inte haft det knapert.

Strax före löning i januari, för många de fattigaste dagarna på året, presentera­de Kronofogde­n nya siffror. Svenskarna­s skulder hos Kronofogde­n låg då på rekordhöga 119 miljarder kronor.

Det är en svindlande summa, så stor att den är svår att greppa.

Samtidigt skriver myndighete­n att över 20 000 fler är skuldsatta nu mot för bara ett år sedan.

”Vi ser nu att skulderna ökar i snabb takt för många, och det är oroande”, säger en privatekon­omisk talesperso­n på Kronofogde­n i ett uttalande.

vilken skillnad det

Det är en svindlande summa, så stor att den är svår att greppa.

Med allt det

i bakhuvudet kan man ju tänka sig ett Stockholm där restaurang­er, kaféer och gallerior är tomma på folk. Men alla som varit ute på stan häromsiste­ns vet att så knappast är fallet.

Jag slås ofta av hur många som trängs i mysbelysta barer när jag går förbi utanför, hur folk sitter med kassar från exklusiva butiker på bussen och att man kan behöva boka bord veckor i förväg för att äta en viss maträtt på en viss restaurang. Eller just nu: att semlor som kostar 60 spänn går åt som om de vore gratis.

Stockholm är en kontraster­nas stad. Kanske har skillnaden aldrig varit tydligare än nu, mellan de som har, och de som inte har.

I min egen bekantskap­skrets har det blivit mer socialt accepterat att skippa grejer för att man inte har råd, eller att käka hemma innan man ska ta en öl på krogen.

I den bästa av världar kan sådana här tider leda till att stigmat kring att inte ha pengar minskar.

Men samtidigt – det är skillnad på att skippa en utemiddag och att tvingas flytta, låta barnen sluta på fritidsakt­iviteter – eller att vara en av alla dem som hamnar i skuld.

 ?? ?? LOUISE BORNHALL Redaktör
Hör av dig!
LOUISE BORNHALL Redaktör Hör av dig!
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden