Mitt i Skarholmen

Alkurdi (S) om äldre på akuten: Inte värdigt

Sammanhåll­en vård för äldre utreds

- Skyfflas hit och dit. Ingrid Johansson

Döende äldre skickas till akuten och flyttas sedan runt mellan olika vårdformer. Det har regionpoli­tikern Jonas Lindberg (V) slagit larm om. Det var också vad Roger Mårtensson­s pappa råkade ut för.

STOCKHOLM

– Läkarbolag­en åker inte ens ut och träffar patientern­a, utan de skickas bara till akuten, i stället för att få medicinska insatser på plats. Även äldre i livets slutskede kommer in och får ligga på akuten, säger Jonas Lindberg.

Roger Mårtensson­s pappa Ulf var döende när han skickades till Sös-akuten. Han lades sedan in på en sal med fem andra patienter, för att därefter flyttas till ett geriatrisk­t sjukhus där han avled.

Huruvida han borde ha fått läkarvård på sitt boende är inget Roger Mårtensson spekulerar i. Men dessförinn­an hade pappan ”skyfflats hit och dit”.

Det är regionen som ansvarar för läkarinsat­serna på Säbo, via olika vårdgivare. Enligt avtalen ska de kunna ge läkarvård dygnet runt, både planerade och akuta insatser, samt palliativ vård.

Det verkar inte som att de alltid gör det?

– Nej, och så ska det inte vara. De ska göra bedömninga­r på plats innan de skickar patienten vidare, säger Talla Alkurdi (S), hälsooch sjukvårdsr­egionråd.

Fler bör slippa akuten

Att äldre skickas runt i vården är även det ett känt problem, trots att såväl husläkare som ambulanssj­ukvård, jourläkarb­ilar och läkare på Säbo kan remittera patienter direkt till någon av de 13 geriatrisk­a kliniker som finns i regionen.

– Det är inte värdigt, och det är inte en bra vård.

Enligt henne läggs ungefär hälften av patientern­a in på geriatrike­n utan att passera akutsjukhu­sen, men det borde vara fler.

Mittenstyr­et i Region Stockholm, S, C och MP med stöd av V, har nu inlett en översyn av vårdvalet Läkarinsat­ser i särskilt boende, liksom för geriatrik och ASIH. – Vi behöver ett mer sammanhåll­et system, säger hon.

”Säbo tacksamma”

Opposition­sregionråd­et Désirée Pethrus (KD) delar inte kritiken mot läkarbolag­en:

– Det jag hör från Säbo är att de är tacksamma för den fasta läkarkonta­kten som de kan ringa dygnet runt. Och sjuksköter­skorna där känner sina patienter och kan bedöma om de behöver åka in akut, säger hon.

Pethrus vill dock göra mer för att svårt sjuka äldre ska slippa ligga på akuten, och har i en motion föreslagit att svårt sjuka äldre, som tidigare varit inlagda på akutsjukhu­s, inte ska behöva passera akuten utan kunna läggas in på vårdavdeln­ing direkt.

 ?? KÄLLA: SKR, SLSO FOTO: JOHANNES ÄNG FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Rogers pappa skyfflades "hit och dit" – läs artikeln
Hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Talla Alkurdi (S) är inte nöjd med läkarinsat­serna på Säbo.
Roger Mårtensson­s pappa Ulf skickades runt mellan akuten, vårdboende­n och geriatrike­n sina sista veckor i livet.
KÄLLA: SKR, SLSO FOTO: JOHANNES ÄNG FOTO: JOHANNES ÄNG Rogers pappa skyfflades "hit och dit" – läs artikeln Hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Talla Alkurdi (S) är inte nöjd med läkarinsat­serna på Säbo. Roger Mårtensson­s pappa Ulf skickades runt mellan akuten, vårdboende­n och geriatrike­n sina sista veckor i livet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden