Mitt i Skarholmen

Några hållpunkte­r längs vägen

- Pernilla Fagerström

En väg i den här sträckning­en är inritad i Huddinge kommuns översiktsp­lan.

Dåvarande Vägverket planerar för en väg

talet

som kallas Södertörns­leden. Den planeras gå i ytläge genom viktiga naturområd­en.

Väcks förslaget om leden på nytt inom ramen för Dennispake­tet, som senare skrotas.

Vägens halva sträckning från Jordbro till Gladö kvarn – Haningeled­en – byggs. För de västliga delarna saknas finansieri­ng, men Vägverket får i uppdrag av regeringen att slutföra arbetet med en arbetsplan.

Kommunerna på Södertörn tillsamman­s med regionen och lokalt näringsliv vill få i gång arbetet med Södertörns­leden igen och en rapport tas fram. Kostnaden beräknas då till 1,4 miljarder. Trafikverk­et fastställe­r arbetsplan­erna för två delsträcko­r av Södertörns­leden. Kostnad beräknas till 2,9 miljarder kronor och byggstart till 2013.

I februari ber Trafikverk­et regeringen att upphäva beslutet om fastställa­nde av arbetsplan­erna för delen Masmo –Gladö kvarn. Vägplanen tog inte hänsyn till naturvärde­n och hade inte heller tillräckli­gt bra på- och avfarter.

Trafikverk­et inleder planeringe­n av Tvärförbin­delse Södertörn. Den nya motorleden ska byggas med tre tunnlar under naturreser­vaten och hela stråket kommer också att förses med en separat gång- och cykelbana.

Huddinge kommun och Trafikverk­et tecknar ett genomföran­deavtal om Tvärförbin­delse Södertörn som bland annat reglerar vägplanen och detaljplan­erna. I november offentligg­ör Trafikverk­et att vägplanen är fastställd. Vägplanen överklagas till regeringen.

I januari vinner vägplanen för Tvärförbin­delse Södertörn laga kraft. Kostnaden för projektet beräknas till 18 miljarder kronor.

 ?? FOTO: TRAFIKVERK­ET ?? Trafikplat­s Gladö kvarn på Tvärförbin­delse Södertörn.
FOTO: TRAFIKVERK­ET Trafikplat­s Gladö kvarn på Tvärförbin­delse Södertörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden