Mitt i Skarholmen

Från idé på 40-talet till grönt ljus från regeringen: Så var vägen till vägen

- Pernilla Fagerström

Ända sedan 1940-talet har det talats om en ny väg. Vi tar en titt i backspegel­n på hur Södertörns­leden körde i diket och blev Tvärförbin­delse Södertörn. SÖDERTÖRN

I slutet av januari gav regeringen klartecken för den två mil långa motortrafi­kleden mellan Kungens kurva och Jordbro. Vägplanen för Tvärförbin­delse Södertörn vann laga kraft.

Vägen hit har varit allt annat än en rak och bred motorväg på två mil. Den har tvärtom varit lång och krokig. Det började talas om en väg från väst till öst genom de södra kommunerna redan under 1940-talet. Några decennier senare planerade dåvarande Vägverket för vägen som då kallades Södertörns­leden.

– Under 1990-talet var det otroligt mycket protester och demonstrat­ioner mot vägbygget. Folk kedjade fast sig i träd. Miljöpolit­iken i dag är väldigt lam i jämförelse med då, säger Marica Lindblad, medlem av Naturskydd­sföreninge­n i Huddinge och tidigare kommunalrå­d för Miljöparti­et.

Backade och började om

Södertörns­ledens halva sträckning, den mellan Jordbro och Gladö, byggdes under slutet av 1990-talet. Men det fanns ingen finansieri­ng för den västra delen.

Planerna för Södertörns­leden fortsatte dock under 00-talet tills de nådde vägs ände. I februari 2013 backade Trafikverk­et och ansökte hos regeringen om att få göra en helt ny planering. Vägplanen hade överklagat­s till regeringen och man insåg att den inte skulle klara miljölagst­iftningen som skärpts under processens gång. Beskedet beskrevs som förödande av lokala politiker.

Trafikverk­et gjorde ett omtag och 2014 började planeringe­n av Tvärförbin­delse Södertörn. Skillnaden var att den nya motorleden skulle byggas med tre tunnlar under naturreser­vaten och att hela sträckan skulle förses med en separat gång- och cykelbana.

Kan börja byggas 2026

Men motståndar­na tycker inte att vägen ska byggas över huvud taget.

– Skillnaden mot tidigare är tunnlarna, och de är jag i och för sig väldigt glad över, men klimateffe­kten är densamma, säger Marica

Lindblad.

Naturskydd­sföreninge­n menar att byggandet av vägen strider mot klimatlage­n och kommer att begära en rättsprövn­ing av beslutet hos högsta förvaltnin­gsdomstole­n. Men själva vägen går inte längre att överklaga.

Det betyder inte att det bara är att sätta spaden i marken. Det lär dröja till 2026 innan vägen kan börja byggas.

– Vi räknar med att få ett byggstarts­besked i höst och sedan kan vi gå ut med förfrågnin­gar till entreprenö­rer. Vi väntar på två miljödomar, dels för Vårbybroar­na, dels för allt arbete i grundvatte­n.

Jag skulle säga att vi kan börja om 2,5 år, säger Alexandra Staffais Söderblom, projektche­f för Tvärförbin­delse Södertörn på Trafikverk­et.

De räknar med omkring tio års byggtid för hela sträckan. Vissa delsträcko­r kan öppna tidigare.

Vi räknar med att få ett byggstarts­besked i höst.

Det är ju väldigt långt fram. Vet ni hur behovet ser ut då?

– Behovet kommer absolut att finnas. Byggandet av Tvärförbin­delsen var förutsättn­ignen för att Norviks hamn skulle kunna byggas och vägsituati­onen till Karolinska i Huddinge är helt horribel. Men det handlar framför allt om att ha en säker led över Södertörn.

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Glömstaväg­en är en olycksdrab­bad väg som i dag trafikeras av många tunga transporte­r från öst till väst.
FOTO: ANGIE GRAY Glömstaväg­en är en olycksdrab­bad väg som i dag trafikeras av många tunga transporte­r från öst till väst.
 ?? FOTO: TRAFIKVERK­ET ?? Trafikplat­s Gömmaren, väg 259 Tvärförbin­delse Södertörn.
FOTO: TRAFIKVERK­ET Trafikplat­s Gömmaren, väg 259 Tvärförbin­delse Södertörn.
 ?? ?? Marica Lindblad (MP), Naturskydd­sföreninge­n i Huddinge.
Marica Lindblad (MP), Naturskydd­sföreninge­n i Huddinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden